Nove tehnologije

Robot specijalist za branje malina u prodaji od 2020. godine

Agrovijesti
Maline Fotografija: Božidar Šćepanović
Naime, ovaj robot bi mogao brati po jednu malinu na svakih deset sekundi i to 20 sati dnevno. Kada bi se robotu dodalo još "ruku", na primjer četiri, učinak bi bio još bolji. Razmatra se i proširenje njegovih mogućnosti na branje rajčice i cvjetač

Robot specijaliziran za branje malina dijelo je profesora robotike na Univerzitetu Plimut u Engleskoj, Martina Stelena. Projekat je razvila kompanija Fieldwork robotics. Ovaj stroj je gotovo dva puta uspješnija od ljudi i za dan nabere 25.000 malina. 

Robot koristi tehnike strojnog učenja da bi identificirao zrele maline i za to koristi svoje kamere i senzore. Hvataljkama, koje podsjećaju na štipaljke za roštilj, hvata plod i bere ga, a potom ga stavi u korpu. 

Tehnologija za razvoj koštala je skoro 900.000 dolara i koštat će još više, jer konstruktori imaju u planu da robotu razviju nove sposobnosti.

Naime, ovaj robot bi mogao brati po jednu malinu na svakih deset sekundi i to 20 sati dnevno. Kada bi se robotu dodalo još "ruku", na primjer četiri, učinak bi bio još bolji. Razmatra se i proširenje njegovih mogućnosti na branje rajčice i cvjetače.

Komercijalna proizvodnja trebalo bi krenuti 2020. godine, a za sada nije poznato koliko će koštati.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje