Nove tehnologije

Roboti osvajaju poljoprivredu

Agrovijesti
Nove tehnologije Fotografija: Thinkstock
Pronalaze svoj put u poljoprivredu, potencijalno mijenjaju izgled krajolika diljem svijeta, tvrdi Lux Research

Studija "Sijanje sjemena revolucije robota: kako se autonomni sustavi integriraju u preciznu poljoprivredu“ tvrdi kako je cijena zapreka širokome prihvaćanju pa je ono u djelomično silaznoj putanji.

- Danas roboti često nisu pristupačni - cijena je značajna zapreka za prihvaćanje, kaže Sara Olson, analitičarka Lux Researcha i vodeća autorica izvješća. - Međutim, cijene mnogih sustava padaju, dok plaće rastu zbog manjka radne snage u nekim područjima pa će se prednosti robota u formi povećanja točnosti i preciznosti u sljedećim godinama isplatiti.

Naprimjer, sustav „autoupravljanja“ za traktore i kombajne može biti troškovno efektivan za uzgajivače kukuruza s velikim operacijama te je postigao ulazak od skoro 10 posto na tržište, stoji u izvješću. Razdor između troška radne snage i troška autoupravljanja ili e-vožnje u Sjedinjenim Državama u proizvodnji kukuruza je relativno mali i postat će zanemariv do 2020. godine. Dodatno, robot za berbu jagoda je prosječno troškovno ekvivalentan ljudskome radu u Japanu, ali samo kada se zajednički koristi na više farmi. Robot je u berbi puno brži i postat će jeftinija opcija jer je rad na branju spor, radno intenzivan i skup, a prosječni poljoprivrednik u Japanu je u dobi od 70 godina.

- Dok mnoge tvrtke smanjuju troškove uvodeći robotske sustave u poljoprivredu, oni mogu doprinijeti mnogim koristima za polja i okoliš, kaže Olson za Environmental Leader. - Koristi od robota za okoliš bit će neizravne u većini slučajeva. Automatski sustavi upravljanja i prskanje znače manje prekomjernoga prskanja i manje otpada, manje ukupnoga kemijskog opterećenja na poljima. Mnogi automatizirani sustavi omogućuju određenu razinu povećane učinkovitosti, što znači smanjenje otpada, koje će u nekim slučajevima biti korisno za okoliš.

Dronovi u poljoprivredi

- Poljoprivredni roboti dio su šire precizne poljoprivrede, koji mogu poboljšati održive poljoprivredne prakse, kaže Olson. - Sve, od senzora do dronova i satelitskih snimki i boljega software managementa za ljude i opremu, sve su to dijelovi puzzli koji omogućuju uzgajivačima manje korištenja pesticida, manje vode, koji proizvode manje otpada i poboljšavaju održivu poljoprivredu.

Schneider Electric iskorištava svoju Internetsku platformu WeatherSentry kako bi pomogao u prioritetnim aktivnostima u poljoprivrednoj industriji na temelju 15-dnevne vremenske prognoze, što dovodi do korištenja manje vode, povećanja sigurnosti i veće učinkovitosti.

DuPont Pioneer surađuje s osam sveučilišta, s njihovim stručnjacima za prehranu tla, kako bi pomogao uzgajivačima da održivo maksimiziraju urode koristeći manje gnojiva.

U 2013. godini Monsanto je kupio Climate Corporation za oko 930 milijuna dolara,nastojeći pomoći poljoprivrednicima da koriste važne podatke u proizvodnji na više usjeva koristeći manje prirodnih resursa.

Druge industrije također koriste robote za poboljšanje učinkovitosti. Apple je izumio Liama, robota za recikliranje, za koji kažu kako može rastaviti 1,2 milijuna mobitela godišnje, sortirajući sve korisne materijale kako bi mogli biti reciklirani.

Tako roboti, dronovi i nove tehnologije postaju sve više troškovno efektivne, a tvrtke počinju shvaćati njihov potencijal kao uštedu i poboljšanje.

Očekuje se da će se budućnost sve okrenuti umjetnoj inteligenciji. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje