Privatizacija

Rok za pisma namjere za dokapitalizaciju Petrokemije produžen do 30. lipnja

Agrovijesti
Petrokemija d.d. Kutina Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
Rok dostave pisama namjere za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju Petrokemije produžen je do 30. lipnja, izvijestila je Petrokemija u petak.

Uprava Petrokemije je na temelju prethodne suglasnosti Nadzornog odbora donijela odluku o objavi izmjene roka za dostavu pisama namjere te se rok produžuje na 30. lipnja do 15 sati, navodi se u objavi kutinske tvrtke.

Poziv objavljen 5. lipnja ostaje sadržajno nepromijenjen.

Pismo namjere može se dostaviti osobno / fizički na adresi Aleja Vukovar 4, Kutina, ili na e-mail adresu: uprava@petrokemija.hr uz obaveznu dostavu i poštom na navedenu adresu.

Petrokemija je 5. lipnja objavila poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju, u sklopu procesa restrukturiranja i privatizacije, a rok za dostavu pisama namjere bio je 19. lipnja u 10 sati.

Poziv je sukladan odluci Vlade o osiguranju povrata kredita od 27. travnja ove godine, ugovorima o dugoročnim kreditima s HBOR-om i HPB-om, te ugovoru o kratkoročnom kreditiranju s Erste bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, kojom je između ostaloga utvrđena obveza Centra za restrukturiranje i prodaju o pokretanju postupka restrukturiranja i privatizacije Petrokemije.

Kompanija postupak restrukturiranja i privatizacije nastavlja temeljem strateških pretpostavki o modernizaciji proizvodnih postrojenja; osiguranju izvora financiranja stalnih obrtnih sredstava, aktivnijem nastupu i strateškom pozicioniranju na domaćem tržištu i regije te podizanju razine učinkovitosti održavanja, logističkih i ostalih uslužnih procesa, koji će osigurati pozitivan financijski rezultat, stabilnost i razvoj društva.

U pozivu se navodi da je iskazivanje interesa indikativno i da ne obvezuje na dokapitalizaciju. Odluku o uvjetima i načinu dokapitalizacije, Petrokemija će donijeti nakon što prikupi pisma namjere.

Kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja, kada mu je Prvo plinarsko društvo (PPD) obustavilo isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna.

Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina, koja je uzrokovala kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

U međuvremenu, Petrokemija je u svibnju potpisala ugovore o kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) te Erste & Steiermarkische bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, namijenjenih osiguranju stabilnosti poslovanja tvrtke.

Potpisivanje ugovora o kreditima uslijedilo je nakon što je Vlada krajem travnja donijela odluku o osiguranju povrata kredita odnosno odlučila da će za kredit Petrokemiji u iznosu od 350 milijuna kuna jamčiti dionicama države u HT-u, Podravci, Croatia Airlinesu i Đuro Đaković grupi.

Vlada je odlučila za tu svrhu izuzeti od prodaje dio dionica koje država ima u HT-u (2.029.879 dionica), Podravci (626.833), Croatia Airlinesu (651.140) i Đuro Đaković grupi (3.079.233), odnosno odobreno je zasnivanje založnog prava HBOR-u na tim dionicama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje