Bruxelles

Romić: AFCOS mreža preispituje 21 projekt, odluke nakon rezultata

Agrovijesti
Ministar Romić na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU, 17. svibanj 2016. Fotografija: The European Union
Ministar poljoprivrede Davor Romić sudjeluje danas u Bruxellesu na sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifish), na kojemu Hrvatska od Komisije traži dodatnu financijsku pomoć za hrvatske mljekare, a u pauzi tog sastanka novinarima je komentirao i istragu koja je pokrenuta nakon što je Europska komisija posumnjala u regularnost natječaja raspisanog u vrijeme bivšeg ministra Tihomira Jakovine.

"Četrnaest dana nakon što sam došao na mjesto ministra poljoprivrede došla je i revizija Europske komisije s ciljem da istraži neke od prijavljenih slučajeva u natječajima za mjere 4.2.1 i 4.1.1. Žele provjeriti što je hrvatska administracija radila i da li je to bilo dovoljno. Prije desetak dana dobili smo i pisano očitovanje Komisije, u kojemu su točno popisane mjere koje trebamo napraviti. U prvom koraku, poboljšati procedure, a u drugom koraku iskoristiti Agencije i AFCOS mreže koje su nadležne da preispitaju pojedine slučajeve", rekao je ministar Romić. Nije želio optuživati ni bivšeg ministra Tihomira Jakovinu niti bilo koga drugog za moguće propuste u natječaju, jer još ne želi tvrditi ni da je propusta bilo, nego inzistira na presumpciji nevinosti. 

"U ovom trenutku AFCOS mreža preispituje 21 projekt. Kad se bude znalo rješenje koje će dati AFCOS mreža, mi ćemo moći donijeti točnu odluku", rekao je ministar Romić. AFCOS mreža je naziv za tijelo koje čine predstavnici raznih ministarstava (ali i Državnog odvjetništva) i koje ima zadaću štititi financijske interese Europske unije. U ovom slučaju se vidi da ima zadaću istražiti sumnje u neregularnosti u prvim natječajima za dodjelu novca iz Programa ruralnog razvoja. 

"Komisija je u svom pisanom izvješću precizno istaknula da šteta zasad nije napravljena. Zato što isplate nisu otišle. Mi moramo uspostaviti kvalitetne procedue i ja kao ministar, cijelo Ministarstvo, kao i ova Vlada, vrlo ćemo precizno te procedure primjenjivati. I eventualne zlouporabe kažnjavati, ako bude potrebno", naglasio je ministar Romić. 

Natječaji za mjere 4.2.1 i 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja odnose se na ulaganja u fizičku imovinu, a Komisija je izrazila sumnju zbog mogućih neregularnosti oko povezanih društava i tzv. umjetno stvorenih uvjeta. Europska uredba zabranjuje stvaranje umjetnih uvjeta u natječajnoj dokumentaciji, no iskustvo u EU pokazuje da je dokazivanje takvih uvjeta vrlo teško i da takve stvari općenito pobuđuju sumnju u svim zemljama članicama EU, ali rijetko budu dokazane. 

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede ima rok od dva mjeseca da se očituje na pismo iz Komisije koje je stiglo prije desetak dana, a tek nakon očitovanja znat će se daljnji koraci Komisije. 

Pomoć za mljekare

Na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije raspravlja se na temu poljoprivrede u klimatskim promjenama, a Komisija izvješćuje zemlje članice o kretanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, posebice u sektoru mlijeka, svinjskog mesa te voća i povrća. 

"Hrvatska je predložila posebnu točku u kojoj želimo izvijestiti Komisiju o stanju u posebno osjetljivom i ranjivom sektoru mljekarstva. Proizvodnja mlijeka u RH pada, u zadnjih godinu dana pala za 12, 6 posto, a u razdoblju 2014-2016 pala je za preko 20 posto. Danas ćemo izvijestiti Komisiju o našim zahtjevima da se primjene mjere i pomoć proizvođačima kao što je to bilo u protekloj godini", rekao je ministar Romić, podsjetivši da su te mjere lani bile u obliku financijske potpore. "Želimo spasiti od propadanja ovaj vrlo osjetljivi sektor u Hrvatskoj", dodao je Romić. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje