Ministarski sastanak

Romić i Židan u Mariboru: zajedničko djelovanje na zaštiti zajedničkih interesa

Agrovijesti
Ministri Romić i Židan na zajedničkom sastanku u Mariboru Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Ministar Davor Romić sastao se danas, 29. ožujka 2016. godine sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom na Fakultetu za poljoprivredu i prirodne znanosti Sveučilišta u Mariboru. Na prvom bilateralnom susretu ministri su razmijenili mišljenja o stanju tržišta poljoprivrednih proizvoda na zajedničkom EU tržištu i mjerama stabilizacije istog

Ministri su suglasni oko potrebe jačeg uključivanja institucija Europske unije u rješavanje nastale krize, bolje međudržavne suradnje na svim razinama, ali i jačeg udruživanja proizvođača pogođenih sektora na nacionalnoj razni.

Ministar Židan istaknuo je kako Hrvatska ima kvalitetan Pravilnik o doniranju hrane i iskazao interes za razmjenu iskustava kako bi model koji Slovenija namjerava uspostaviti bio što sličniji modelu koji je uspostavljen u Hrvatskoj. Ministar Romić kazao je kako uskoro imamo namjeru napraviti analizu učinka Pravilinika o doniranju hrane nakon čega bismo pozvali slovenske kolege na razmjenu iskustava na tehničkoj razini. O doniranju hrane raspravljat će se i na slijedećem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU.

Ministri Romić i Židan na zajedničkom sastanku u Mariboru

Ministri su razgovarali i o jednom segemntu suradnje u okviru Kina + 16 zemalja SIE u kojoj Hrvatska podupire Centar za suradnju u poljoprivredi između Kine i 16 zemalja SIE. Taj Centar je uspostavljen u Ministarstvu poljoprivrede i prehrane u Bugarskoj. A kao što postoji Centar za suradnju u poljoprivredi, inicijativa je Slovenije da se sličan Centar, ali za suradnju u području šumarstva osnuje u Sloveniji. Ministar Romić podržao je tu inicijativu.

Ministri su se dotaknuli pitanja zaštite proizvoda, promocije zaštićenih proizvoda na zajedničkom tržištu, ali i otvorenih pitanja u tom segmentu, a sastanak su završili dogovorom o zajedničkom djelovanju na zaštiti zajedničkih interesa unutar EU i nastavkom i jačanjem suradnje u područjima za koja su nadležni.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje