Mladi poljoprivrednici

Romić na OPG-u Balić: Mladi su prioritet Vlade

Agrovijesti
Ministar Romić na OPG-u Balić Fotografija: HUMP Agro Pogledajte galeriju
Ovo je prvi u nizu posjeta ministra Romića poljoprivrednim gospodarstvima, a u planu mu je obići sve županije kako bi se osobno upoznao s izazovima pred kojima se nalaze poljoprivrednici.

Ministar poljoprivrede Davor Romić obišao je u petak OPG mladog poljoprivrednika Marijana Balića u Vukovarsko-srijemskoj županiji. To je prva posjeta ministra jednom OPG od početka njegovog mandata, a kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede ministar će nastaviti posjete po svim hrvatskim županija, kako bi se upoznao sa stanjem u poljoprivrednoj proizvodnji u RH. 

Vratiti vjeru u selo

Ministar poljoprivrede Davor Romić razgovarao je u Vukovaru s čelnicima Vukovarsko-srijemske županije i predstavnicima razvojnih agencija i udruga te je tom prigodom rekao da će se program ruralnog razvoja mijenjati prema potrebama ruralnog prostora i da treba vratiti vjeru u hrvatsko selo. Ministar je sa županijskim čelnicima i predstavnicima razvojnih agencija i udruga vezanih uz poljoprivredu razgovarao o stanju u poljoprivredi i mjerama koje treba poduzeti za revitalizaciju te gospodarske grane važne za Slavoniju.

"Treba vratiti vjeru u hrvatsko selo. Ovo je za mene izazov i nisam ovdje došao stvarati političku karijeru, nego rješavati probleme", rekao je Davor Romić u izjavi novinarima nakon sastanka i dodao kako je svjestan važnosti koju poljoprivreda ima za Vukovarsko-srijemsku županiji i ljude od kojih su mnogi život vezali za zemlju i rad na zemlji.

Balić: Potrebno je slušati poljoprivrednike

Ministar Romić posjetio je mladog poljoprivrednika Marijana Balića, koji na OPG-u u Ilači, na vinkovačkom području, nekoliko godina uspješno uzgaja i proizvodi češnjak te očekuje da bi ove godine mogao proizvesti 40 tona te povrtlarske kulture. Marijan Balić primjer je mladog čovjeka koji se nakon fakulteta vratio zemlji i od nje odlučio živjeti. Rezultati njegovog truda, rada i odricanja služe na primjer svima nama i zadužuju nas da svojim djelovanjem budemo u službi boljitka čuvara naših ruralnih prostora, naših poljoprivrednih proizvođača.

Ministar Romić u Vukovarsko-srijemskoj županiji

"Odavde danas želim poslati poruku kako Hrvatska ima svoje resurse, svoje stručnjake i znanje, i to treba iskoristiti. Nema potrebe uvoziti brojne poljoprivredne proizvode jer ih možemo i sami proizvesti. Kada su u pitanju mladi proizvođači, želim im dati punu podršku u projektima jer sam uvjeren da su oni nositelji budućnosti", istaknuo je Romić i dodao kako je domaća proizvodnja češnjaka gotovo zanemariva u usporedbi s nacionalnim potrebama i jedna je od onih na kojoj treba inzistirati.

"Potrebno je slušati poljoprivrednike i voditi se onim što oni misle da bi trebalo učiniti", rekao je ministru Romiću Marijan Balić i dodao da bi svaki poljoprivrednik trebao biti svjestan da su prošla vremena kad se od države tražilo i očekivalo da proizvođačima pronađe tržište za proizvode.

"Sada su tržišta otvorena i kao poljoprivrednik morate se tome prilagoditi, prilagoditi svoje poslovanje i pokušati pronaći dodatne načine ulaska na tržište i opstanka na njemu", rekao je  mladi poljoprivrednik, koji se namjerava baviti i preradom te otkupom češnjaka.

Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar poljoprivrede Davor Romić završio je obilaskom Poljoprivredne zadruge "Vinkovačka šparoga" u Andrijaševcima nedaleko od Vinkovaca.

  • Avatar
    limun 13. Ožujak 2016. u 07:38 Mladi se mogu preorjentirati i proizvoditi dohodovnije kulture
  • Avatar
    limun 13. Ožujak 2016. u 07:35 Dobar početak, Županije se moraju jako uključiti u razvoj svojih područja.
  • Avatar
    belimo 12. Ožujak 2016. u 11:13 Poljoprivredi i čovjeku možeš pomoći dok je živ. Kada umru onda je kasno. Bojim se da je poljoprivreda gotovo umrla...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje