Konferencija o mladim poljoprivrednicima

Romić: Nije mi žao što više neću biti ministar, vraćam se na Agronomski fakultet!

Agrovijesti
Ministar poljoprivrede Davor Romić Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Romić je istaknuo da mu je  povećanje alokacije za mlade poljoprivrednike, na 50.000 eura u Programu ruralnog razvoja,  bila najugodnija obveza u šesto mjesečnom ministarskom  mandatu,  jer su, kaže, mladi  poljoprivrednici, budućnost poljoprivrede u ruralnom prostoru.

Tehnički ministar  poljoprivrede  Davor Romić  kazao je u subotu nakon konferencije '' Mladi u ruralnom području'' u Zagrebu da mu nije  žao što više neće biti ministar, ali da mu je žao što nakon pada Vlade, koja sada tehnički obavlja posao, nisu završili jedan obiman posao koji su započeli u Ministarstvu  poljoprivrede.

Dodao je da se vraća na Agronomski fakultet u Zagrebu, gdje ga čeka radno mjesto, nakon što je, kaže, bio izabran za ministra poljoprivrede po stručnim referencama,  te je bio jedan od pet ministara koje je iz Mosta potvrdio tehnički premijer Tihomir  Orešković. Vjerovao sam u vjerodostojnost Mosta, koji želi boljitak Hrvatske, a ne bih komentirao ponašanje drugih političara, kazao je Romić. 

 Romić je istaknuo da mu je  povećanje alokacije za mlade poljoprivrednike, na 50.000 eura u Programu ruralnog razvoja,  bila najugodnija obveza u šesto mjesečnom ministarskom  mandatu,  jer su, kaže, mladi  poljoprivrednici, budućnost poljoprivrede u ruralnom prostoru. Radi se o 2,6 milijardi eura, koji su osigurani za  Hrvatsku do 2020. godine, a ako se oni ugrade u ruralni prostor, to će biti ugodno mjesto za život.

Bez zemljišne reforme i stočarstva nema poljoprivrede

Tehnički ministar ističe da bez reforme zemljišne politike, koja je presudna, ali i stočarstva,  nema poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Primjerice, samo 1,5 posto poljoprivrednog zemljišta  ima riješeno imovinsko-pravne odnose u katastru i gruntovnici, a napokon je gotov i gospodarski program  raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, koji će stati na kraj pogodovanju određenim interesnim skupinama.    

No, nužno je, kaže, osigurati kapacitete  da mali poljoprivrednici mogu  preskočiti administrativnu  granicu od 8000 eura, kako bi oživjeli ruralni prostor Hrvatske. Romić drži da spoj znanstvenih institucija i mladih poljoprivrednika, koji imaju znanje i koriste inovativne tehnologije, može uroditi dobrim idejama. Bilo je pogrešaka na početku Programa ruralnog razvoja, ali je  bolje učiti na tuđim grešaka, kao što su ona u Sloveniji, ali i na svojim, ako se brzo uoče.

Pomoćnik tehničkog ministra Mario Njavro najavio je da će se,  nakon izmjene programa, istovremeno mladi poljoprivrednici moći prijavljivati  na natječaj za  dvije operacije  unutar  Mjere  6 što znači da  će za sredstva moći aplicirati i uzgajivači goveda, peradi i svinja. 

No, prekomjerna administracija,  koju smo sami sebi nametnuli, i dalje koči brže provođenje EU projekta.   

Iz Agencije za plaćanje u  poljoprivredi su poručili da nikoga  nisu  odbili zato što je imao krivi zarez ili točku  u projektu, ali  jesu ako  su se uvjeti stvarali na umjetni način, projekti predali nepotpisani, kršili rokovi predaje, ali i ne upisivali nule tamo gdje je to trebalo. 

Mladi poljoprivrednici  čine u EU šest posto poljoprivrednika.  Valentina Hažić iz OPG Hažić  istaknula  je samo 30 posto  domaćinstava preživi vlasničku smjenu generacija. Uz to, mladi se moraju nositi sa naslijeđenim problemima kao što je pitanje  vlasništva na  zemljom, koje umnogome koči oporavak ruralnog prostora. Marinko Petković     

  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje