Gudovac

Romić: Otvoren put izvozu hrvatskog mesa i mlijeka u EU

Agrovijesti
Otvoren 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam Fotografija: Morana Begač Pogledajte galeriju
Otvoren je 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam s 500 izlagača, 50 stranih država sudionika, a očekuje se da će ga do završetka u nedjelju obići više od 50.000 posjetitelja

Tradicionalna poljoprivredna, stočarska i gospodarska manifestacija 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam otvoren je danas, 09. rujna 2016. godine. Sajam je otvorio Matija Brlošić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore istakavši kako poljoprivreda mora biti strateški plan svake Vlade kako bi se osigurala osnovna potreba – proizvodnja hrane. „Moramo raditi na osiguranju dostupnih sredstava za poljoprivrednike kako bi mogli pristupiti investicijama u prijeko potrebnu mehanizaciju i ulaganja u samu proizvodnju s ciljem proizvodnje hrane i stvaranja bolje budućnosti“, naglasio je Brlošić.

Svečano otvaranje prvog dana izlaganja trodnevne manifestacije okupio je veliki broj političara i zainteresirane javnosti, što dakako doprinosi značaju ovog događaja u zemlji, ali i u regiji. Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac naglasio je kako je ovo najveća poljoprivredna, gospodarska, obrtnička i turistička manifestacija u regiji koja svake godine privlači sve više izlagača i posjetitelja. „Sajam u posljednje četiri godine bilježi rast, pozitivno posluje. U odnosu na prošlu godinu, porast broja izlagača je 10%“, istakao je Posavac dodavši kako svake godine ulažu značajna sredstva u funkcionalnost sajma u cilju njegovog rasta.

Otvoren 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec rekao je kako je poljoprivreda vrlo važna grana, te ju je potrebno vratiti na selo, a selu je potrebno vratiti optimizam. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs rekao je kako je ovom kraju poljoprivreda uvijek bila okosnica, a ovaj sajam mjesto okupljanja, razmjene ideja i sklapanja novih poslova.

Veliki interes i poseban naglasak svake je godine na najvećoj hrvatskoj Državnoj stočarskoj izložbi. Riječ je o specijaliziranoj izložbi u Europi na kojoj će se predstaviti više od 500 grla stoke i drugih životinja, s osobitim naglaskom na domaće.  Ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović zahvalila je svim izlagačima koji vijerno prate ovu manifestaciju već dugi niz godina i predstavljaju stručnoj i zainteresiranoj javnosti svoje najbolje primjerke stoke

Ovogodišnji partner Sajma je Država Izrael čijim je sudjelovanjem po prvi puta, Sajam izašao je iz europskih okvira. U tri dana posjetitelji će imati prigodu razgovarati s predstavnicima koji će na izložbenom dijelu od 150 m2 države Izrael, svojim iskustvima i pozitivnim primjerima u segmentu poljoprivrede i gospodarstva upoznati sve zainteresirane. Veleposlanica Zina Kalay Kleitman rekla je kako je ovo prvi put da se Država Izrael predstavlja na Sajmu, ali se nada da nije i posljednji.

Otvoren 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam

„Navodnjavanje, gnojiva, nove tehnologije, staklenici, sve su to segmenti u kojima je Izrael jako napredovao i poznat je diljem svijeta. Nadam se da ćemo razmijeniti iskustva i znanja te surađivati u budućnosti.“

Otvoren put EU izvozu

Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je kako je ovaj Sajam uvijek mjesto okupljanja, razmjene informacija, predstavljanja inovacija te je ovo najveći sajam u regiji koji svake godine raste. U svom se govoru osvrnuo da temelje poljoprivrede te istakao kako je reforma gospodarenja poljoprivrednim zemljištem najvažnija i mora biti izvan svake politike. „Kada stavimo u funkciju 750.000 ha neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, reguliramo nepoštenu trgovačku praksu, ujednačimo trgovačke lance i proizvođače tada ćemo smanjiti uvoz“, naglasio je Romić. Ostanak ljudi na ruralnim prostorima je zajednički cilj, a Ministarstvo poljoprivrede potiče ga i kroz potpore za male i mlade poljoprivrednike.

Otvoren 24. jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Romić je na Sajam donio i nove dobre vijesti za stočare i mljekare. Objasnio je kako je pri pojavi bolesti kvrgave kože goveda stočarski i mljekarski sektor bio pred velikim izazovima. No, odluka tima stručnjaka, proizvođača i institucija o cijepljenju goveda bila najbolja odluka. „Sinoć je nakon dugih uvjeravanja i pregovora prepoznat naš trud te je otvoren put izvoza hrvatskog mesa i mlijeka u sve zemlje Europske unije“, rekao je Romić. Ova će vijest dakako razveseliti hrvatske mljekare i stočare jer se pogođeni lošom situacijom na tržištu, ruskim embargom, visokim cijenama proizvodnje i niskim cijenama mlijeka sada mogu okrenuti novim tržištima.

Jesenski bjelovarski sajam u Gudovcu održava se do nedjelje, a sve informacije i program možete pronaći na njihovoj web stranici.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje