Predstavljanje suradnika

Romić: Potpore u ponedjeljak na računima poljoprivrednika

Agrovijesti
Davor Romić, ministar poljoprivrede Fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Sredstva za izravna plaćanja u ukupnom iznosu od 944 milijuna kuna, početkom idućeg tjedna naći će se na računima poljoprivrednika, kazao je danas ministar poljoprivrede Davor Romić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoje najbliže suradnike

"Naši poljoprivredni proizvođači, kada u ponedjeljak pogledaju svoje račune, na njima će biti uplaćena sredstva za izravna plaćanja, ukupno 944 milijuna kuna", kazao je Romić. Dodao je i kako će, bude li sve u redu, poljoprivrednicima biti isplaćeno ukupno 3,4 milijarde kuna za 2015. koje uključuju 750 milijuna kuna koji su plaćeni avansno. "Vlada je osjetljiva za stanje u poljoprivrednom sektoru i kod donošenja proračuna imao sam podršku premijera i ministra financija da poljoprivredni proizvođači dobiju onoliko koliko su dobili i u protekloj godini", rekao je Romić.

Dodao je i kako se razmišlja o izmjenama Programa ruralnog razvoja tako da se ubrza procedura dobivanja sredstava, radi povećanja apsorpcija sredstava EU-a. Naveo je i kako je 21 tvrtka pod nadzorom državnih institucija jer je kontrola pokazala da su dobile sredstva iz Programa ruralnog razvoja namijenjena ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, mimo kriterija Europske komisije.

Predstavljajući svoje najbliže suradnike, zamjenika i pomoćnike, Romić je rekao kako im je cilj načiniti reformski iskorak i promjene u agraru. Tako će se među ostalim raditi tri strategije - poljoprivrede i prehrambene industrije, šumarstva i prerade drva. Bitnom je ocijenio i zemljišnu politiku i zemljišnu reformu koja podrazumijeva komasaciju, tržište poljoprivrednim zemljištima i stavljanje u funkciju zapuštenog i neobrađenog zemljišta.

Najavio je i aktivnosti usmjerene povlačenju što više sredstva iz fondova EU-a, posebice kroz Program ruralnog razvoja. "Cilj nam je stvoriti jednake uvjete za poslovanje naših poljoprivrednih proizvođača s poljoprivrednim proizvođačima u EU-u", kazao je Romić.

Razmišlja se i o smanjenju PDV-a na hranu i repromaterijal, rade se simulacije koje bi trebale pokazati učinke te mjere na proračun i u ovoj godini odradit će se taj posao, rekao je. Veliki projekt koji se želi pokrenuti je i zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi i on će ubrzo ući u proceduru, naveo je ministar.

  • Avatar
    limun 06. Travanj 2016. u 09:31 stavljanje u funkciju zapuštenog i neobrađenog zemljišta i regulacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, te komasacija su državni prioritet i treba koristiti EU sredstva kao i za katastar i gruntovnicu ili da nam to Austro-Ugarska sredi kao i prije sto godina
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje