Konferencija Slavonika

Romić sa studentima: Radimo na uvođenju Kodeksa poštene trgovačke prakse

Agrovijesti
Prva poljoprivredna konferencija Slavonika, izlaganje ministra Romića Fotografija: Slavonika
Ministar poljoprivrede Davor Romić odgovarao je danas na pitanja studenta agronomije Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i učenika nekoliko poljoprivrednih i veterinarskih škola koji su bili gosti na konferenciji Slavonika koji se danas održala u Osijeku

Romić je u profesorskom stilu odgovorio na konkretna i vrlo provokativna pitanja studenta koji su ga pitali o tome da li će mijenjati pravilnike o poljoprivrednom zemljištu kako bi više zemlje pripalo mladim poljoprivrednicima, kako stati na kraj prevelikom uvozu, da li planira mijenjati Program ruralnog razvoja i slično.

Student Mislav Pažur pitao je direktno Romića na koji način njegovo Ministarstvo planira zaustaviti ogroman uvoz svinjskog mesa, zašto se pršuti rade od uvoznih butova te kako planira pojačati kontrolu hrane koja se uvozi. "Mi u Hrvatskoj danas konzumiramo samo 30 posto svinjskog mesa iz domaće proizvodnje, sve ostalo je uvoz. Pričamo u tome da proizvodimo pršute, a oni se rade od uvoznih butova, govorimo da treba biti konkurentan, a svinjogojska proizvodnja nemam nikakve poticaje", upozorio je Pažur.

Romić je objasnio kako je Ministarstvo poljoprivrede jučer imalo sastanak sa proizvođačima svinja i da se trenutno na tržištu nalazi oko 5.000 komada svinja koje niko ne želi kupiti te da se razmatraju mogućnosti na koji način rješiti ovaj problem. "Mi u Ministarstvu radimo na modelu Kodeksa poštene trgovačke prakse. Želimo da svi u lancu budu ravnopravni i imamo tri različite metodologije prema kojem bi ovaj kodeks napravili", kazao je Romić te dodao kako se prema specifikacijama pršut može proizvoditi iz uvoznih butova, jer za sada nemamo dovoljnu proizvodnju da bi se opskrbljivali sa domaćeg tržišta. "Nije da proizvođači pršuta ne bi htjeli uzimati domaće butove, ali se moramo organizirati i moramo vidjeti što sa ostatkom od svinje, jer njih zanimaju samo butovi. Možda ćemo u budućnost brendirati pršute sa svinjskim butovima iz domaćeg uzgoja", kazao je Romić.

Na pitanje kako da mladi dođu do poljoprivrednog zemljišta te da li ima u planu mijenjati pravilnike, Romić je rekao kako će raditi tako da sustav bude dostupan mladim proizvođačima. Rekao je i kako Hrvatska ima mogućnost tri puta mijenjati Program ruralnog razvoja, a trenutno se provode analize da se vidi treba li mijenjati sadašnje mjere koje su, kako su kazali neki studenti, napravljene za velike sustave, a ne za male poljoprivrednike.

Prva poljoprivredna konferencija Slavonika

"Da sada imamo plan ući u EU 2050. godine, mi bi na programima koje moramo napraviti počeli raditi 2049. Uvijek kasnimo, a moja je želja da već sada krenemo raditi na mjerama i programima za iduće programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike", istakao je Romić.

Pokrenuti trendove i promjene u poljoprivredi

Upitan zbog čega se Ministarstvo poljoprivrede ne preseli u Osijek gdje je poljoprivreda glavna gospodarska grana, Romić je rekao kako je to teško izvedivo jer se sve odluke donose u Zagrebu, kako i EU sve glavne institicuije ima u Briselu. "Jučer sam imao tri sastanka u Vladi i dva u Saboru, teško bi bilo funkcionirati da sam stalno na putu", dodao je.

Romić je kazao i kako je jedan od njegovih prvih sastanaka bio sa ministrom turizma, jer je želio odmah pokrenuti raspravu i razmišljanja kako domaće proizvode uključiti u turističku potrošnju da ih kuša 14,5 milijuna turista koji godišnje posjete Hrvatsku.

Na pitanje kada će krenuti isplata poticaja jer se približava proljetna sjetva, Romić je rekao kako je jesenas isplaćeno 750 milijuna kuna avansno, a da se sada usvaja Proračun. "Svakodnevno vršim pritisak na ministra financija, da odmah po usvajanju vidimo kad će krenuti isplata. Zakonska obveza je do 30. lipnja, ali ja znam kako je ići u sjetvu bez novca."

Tijekom otvorenja Romić je prezentirao projekt navodnjavanja na krškom vinogradu. Uvodno je rekao kako je on danas ovdje na konferenciji 10 posto ministar, a 90 posto znanstvenik te da nije došao u Ministarstvo kako bi gradio političku karijeru, već pokrenuo trendove i promjene u poljoprivredi.

  • Avatar
    limun 18. Ožujak 2016. u 09:21 U hrvatskoj ne postoji takvo organizirano tržište, nego se samo prodaje živa svinja i zato je toliki problem. Na tome treba raditi
  • Avatar
    limun 18. Ožujak 2016. u 09:20 "Nije da proizvođači pršuta ne bi htjeli uzimati domaće butove, ali se moramo organizirati i moramo vidjeti što sa ostatkom od svinje, jer njih zanimaju samo butovi."- Mora postojati konfekcioniranje mesa i prodaja po dijelovima tako da svatko uzima one dijelove koji mu trebaju, primjer je velik uvoz samo određenih kategorija za prerađevine ili sada rolane šunke ili lopatice za Uskrs.
  • Avatar
    limun 18. Ožujak 2016. u 09:12 u trgovini poštenja nema, ali ima konkurencije koja je jedini korektiv tržišta
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje