Deklariranje hrane

Rumunjska pozvala EU da stane na kraj "dvostrukim standardima" kod oznaka namirnica

Agrovijesti
Deklaracija, tablice, prehrana Fotografija: Thinkstock
Rumunjska je pozvala Europsku uniju da reagira na "dvostruke standarde" koje prehrambena industrija ima kad prodaje različite proizvode pod jednakim etikatama na zapadu i istoku Europe.

Ta je praksa legalna unutar EU-a sve dok su jasno naznačeni sastojci proizvoda. No dužnosnici Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Bugarske i Hrvatske kritizirali su nekoliko svjetskih trgovinskih lanaca da koriste rupu u zakonu kako bi u tim zemljama prodavali lošije proizvode.

Rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea u srijedu je novinarima predstavio istraživanje koje je dokazalo da su devet od 29 prehrambenih proizvoda koji se prodaju u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj "drugačiji u Rumunjskoj". 

Studija je pokazala da neke vrste konzervirane ribe, jetrene paštete i proizvoda od svinjetine imaju drugačiju kalorijsku vrijednost. 

Naglasivši da su svi proizvodni bili pogodni za konzumaciju, istraživači su kritizirali "nedostatak korelacije između etiketa na zapadu i istoku Europe".

"Od Europske komisije ćemo zatražiti da ubrza regulaciju kako bi se stvorili instrumenti koji bi bilo kada i bilo gdje mogli otkrivati takve duple standarde", istaknuo je rumunjski ministar. 

Slovački premijer Robert Fico će u ime Višegradske skupine, koja okuplja Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku, o tom pitanju raspravljati u četvrtak s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje