Dobra trgovačka praksa

Rumunjska traži da supermarketi prodaju 51 posto lokalne hrane

Agrovijesti
Lokalno uzgojeni proizvodi Fotografija: Thinkstock
Priprema se zakon kojim država zahtjeva od supermarketa prodaju najmanje 51 posto lokalne hrane, uključujući mliječne, pekarske i mesne proizvode - no, hoće li to proći Europsku komisiju?

Prema nacrtu teksta 51 posto voća, povrća, mesa, jaja, meda, mliječnih i pekarskih proizvoda morat će biti podrijetlom iz kratkoga lanca opskrbe, što znači od regionalnih i nacionalnih dobavljača, i utjecat će na trgovce s prometom od više od 2 milijuna eura.

Zakon također uključuje mjere za oznake zemlje podrijetla svježega i prerađena mesa kao i određivanje roka plaćanja sedam kalendarskih dana za svježu hranu. To znači da će se doseg zakona proširiti izvan posebno označenih proizvoda, tvrdi Mihai Visan, izvršni direktor industrijske grupe Romalimenta.

Supermarketi koji ne udovolje ovim kriterijima bit će kažnjeni, a oni koji će to ponavljati zatvorit će se na razdoblje do šest mjeseci. Zakon je odobren od Zastupničkoga doma sa 293 glasa za i nijednim protiv, sada se čeka potpis rumunjskoag predsjednika Klausa Iohannisa.  

Visian je rekao za FoodNavigator: Mi se u Romalimenti  slažemo s objavljenim ciljem zakona - olakšati nacionalnim proizvođačima pristup na tržište. No, ne slažemo se što je naše udruženje bilo izuzeto iz ovoga procesa i naša pozicija je suzdržana.

Na što se točno odnosi oznaka lokalnoga proizvoda nije jasno definirano. Hoće li uključivati hranu napravljenu s uvoznim sastojcima ali proizvedenu i zapakiranu u Rumunjskoj? Prema Visanu, definicija je „vrlo općenita“ i „vrlo zbunjujuća“.

Zakon ima podršku Federacije trgovačke unije prehrambene industrije (FSIA).

- Želimo više rumunjskih proizvoda na policama, želimo poštivanje rumunjskih proizvođača, izjavio je predsjednik Dragos Frumosu za Nine o'clock. - Naravno, ne želimo zakon koji će biti prednost za rumunjske proizvođače nego onaj koji će ih podupirati da su ravnopravni s bilo kojim proizvođačem iz bilo koje zemlje Europske unije.

Međutim, upitno je hoće li Rumunjskoj proći ovakve zaštitničke mjere. Lara Skoblikov, stručnjainja za prehrambeno zakonodavstvo i partnerica Food Comliance Internationala, kaže kako „nema sumnje“ da zakon nije u skladu s Člankom 34. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Njime se štiti slobodno kretanje roba unutar bloka i zabranjuju nacionalni zakoni koji olakšavaju prodaju domaćih roba ispred uvoznih.

- Očekujem da će Komisija pokrenuti sudski postupak protiv Rumunjske. No, to bi moglo potrajati. Prije nego što Komisija krene na sud službeno će tražiti od Rumunjske da povuče zakon. U praksi se vidi kako preliminarna faza nekada traje godinama, kaže ona.

Police trgovina

U međuvremenu, glasnogovornik Komisije je potvrdio da se pomno prati zakonodavni projekt kako bi se procijenila njegova usklađenost s EU zakonom. Prošle je godine Komisija službeno tražila od Slovačke da promijeni zakon koji traži od supermarketa s velikim prometom da javno informiraju kupce na ulazu svake trgovine koliko je prehrambenih proizvoda napravljeno u Slovačkoj.

Komisija smatra da  takvi zahtjevi  imaju efekt kao i kvantitativna ograničenja slobodnoga kretanja roba, jer vode do predrasuda potrošača protiv proizvoda proizvedenih izvan Slovačke te ohrabruju trgovce da prodaju domaće proizvode. Slovačka je obećala ukinuti Zakon do siječnja 2017. godine.

U 2002. godini, njemačka Centralna marketinška organizacija (CMA) našla se u neskladu sa svojim logom za kvalitetu Markenqualität aus deutschen Landen (oznaka kvalitete za robu proizvedenu u Njemačkoj) koji je dodan na oko 11.000 finalnih proizvoda. U kasnim sedamdesetima Irska je uvela kampanju za promociju irskih proizvoda s logom „garantirano irski“, koji su proizvođači mogli staviti na pakiranje. Europski sud je odlučio da, iako kampanja nije obuhvatila mnogo potrošača, nije bila u skladu jer je mogla utjecati na trgovinu između zemalja članica.

Skoblikov kaže kako je teško povjerovati da rumunjske vlasti nisu svjesne pravnih posljedica zakona: - U praksi se često vidi da će, ukoliko zemlje članice nešto žele, to i učiniti.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje