Eko uzgoj

Rumunjska ulaže 236 milijuna eura u ekološku poljoprivredu

Agrovijesti
Ekološko voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Prema sadašnjim podacima u ekološkom sustavu proizvodnje je daleko manje površina od prosjeka EU, zbog čega je rumunjska Vlada predvidjela do 236 milijuna eura izdvojiti za ovaj sektor. Prema podacima iz Nacionalnog programa za ruralni razvoj u 2012. je u ovoj zemlji samo 2,1 posto od ukupnog korištenog poljoprivrednog zemljišta bilo u sustavu ekološke proizvodnje, dok je prosjek u EU 5,8 posto

Rumnjska Vlada želi povećati poticaje za ekološki uzgoj i proizvodnju te paralelno sa tim vratiti povjerenje potrošača u ovaj sektor, objavio je EurActiv Rumunjska.

Unatoč svojoj dugogodišnjoj tradiciji u poljoprivrednoj proizvodnji i ogromnim površinama, Rumunjska još uvijek zaostaje u ekološkoj poljoprivredi u odnosu na ostale države u EU, iako nova Zajednička poljoprivredna politika za razdoblje 2014. - 2020., daje veće potpore ovoj proizvodnji.

Ekološki proizvođači i farmeri mogu dobiti potporu kroz izravna zelena plaćanja iz prvog stupa, kao i iz posebnih mjera drugog stupa ZPP – ruralnog razvoja. Ruralni razvoj poseban naglasak stavlja na održivi razvoj ruralnih područja i poljoprivrede  zbog čega Rumunjska želi promjeniti svoju dosadašnju politiku te potaknuti poljoprivrednike da se okrenu ekološkom uzgoju. Prema sadašnjim podacima, u ekološkom sustavu proizvodnje je daleko manje površina od prosjeka EU, zbog čega je rumunjska Vlada predvidjela do 236 milijuna eura izdvojiti za ovaj sektor. Prema podacima iz Nacionalnog programa za ruralni razvoj, u 2012. je u ovoj zemlji samo 2,1 posto od ukupnog korištenog poljoprivrednog zemljišta bilo u sustavu ekološke proizvodnje, dok je prosjek u EU 5,8 posto.

Bolja financijska potpora

S obzirom da su prinosi u ekološkoj poljoprivredi niži u odnosu na konvencionalni uzgoj ekološki proizvođači često ne mogu pokriti svoje troškove samo od prodaje svojih proizvoda, zbog čega su se u rumunsjkom Ministarstvu poljoprivrede odlučili dati podršku i dodatne potpore ovom sektoru kako bi ih potaknuli više poljoprivrednika da upuste u ovaj vidi proizvodnje.

Povrće
 

U intervjuu za EurActiv Rumunjska, ministar poljoprivrede Achim Irimescu je izjavio kako poljoprivrednici koji imaju ekološke usjeve trebaju dobiti bolju financijsku potporu kako bi zadovoljili standarde i implementirali zahtjeve međunarodnih organizacija i tržišta. Konkretno, poljoprivrednici bi trebali dobivati dodatne potpore za prelazak na ekološke poljoprivredne prakse i proizvodnje, te za dobivanje potrebnih certifikata i njihova održavanja na najmanje pet godina. Uz ovo poljoprivrednici će dobiti i naknadu štete, po jedinici površine, za pokrivanje dodatnih troškova i gubitak prihoda u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, kazao je ministar Irimescu

Lažni eko proizvodi

Paralelno sa poticanjem ulaska u eko proizvodnju rumunjska Vlada nastavlja i borbu sa lažnim ekološkim proizvodima koji su se pojavili na tržištu, te i na taj način ovo tržište želi staviti pod bolji nadzor.

Ministarstvo poljoprivrede provjerava proizvođače koji su registrirani  u ekološkom poljoprivrednom sustavu, na temelju obavijesti od strane Europske komisije, kao i temeljem izvješća i prijava od strane pojedinaca i tvrtki. U nastojanju da se postignu najbolji mogući rezultati, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva mobiliziralo je i druga državna tijela specijalizirana za borbu protiv prevara, kao što su porezne vlasti ANAF, Nacionalna agencija za zaštitu potrošača ANPC i policije, rekao je rumunjski ministar. Ministarstvo planira provjeriti više proizvođača od obveznog i zakonski propisanog uzorka od 5 posto od ukupnog broja registriranih poljoprivrednika. Osim toga, Ministarstvo će investirati i u laboratoriji za analizu tla te uzoraka proizvoda.

"Povećat ćemo vjerodostojnost ekološke proizvodnje, kroz pojačni nadzor inspekcija i tijela za certificiranje, a sve sa ciljem da sustav postane učinkovitiji", kazao je Irimescu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje