Žetva uljane repice u regiji

Rumunjske prošlogodišnje zalihe obaraju cijenu uljane repice

Agrovijesti
Uljana repica Fotografija: Pixabay
U Srbiji je žetva uljane repice je tek na početku. Izvozna cijena zrna utovarena na brod kreće se oko 300 eura po toni. Kupci u Njemačkoj trenutno plaćaju uljanu repicu više od 348 eura po toni.

U Srbiji žetva ove uljarice je tek na početku. Izvozna cijena zrna utovarena na brod kreće se oko 300 eura po toni. Kupci u Njemačkoj trenutno plaćaju uljanu repicu više od 348 eura po toni.

Otkupljivači u Srbiji su u ovaj posao krenuli sa različitim startom. Na sjeveru Bačke cijena po kilogramu je 36 dinara sa i bez PDV, pa postoji i takva akontacijska cijena. Dakle, vrlo različito, što vjerojatno ovisi od količine koju proizvođač nudi kupcu.

U Srijemu je cijena 34 dinara (akontacijska) sa dobrim izgledima da se krajnja zaustavi na 36 dinara sa PDV.

O prvim rezultatima žetve uljane repice dr Ana Marjanović Jeromela, iz Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad, za list „Gazdinstvo” kaže:

- Prvi otkosi su pokazali kako možemo očekivati prinos od 3.000-4.000 kilograma po hektaru, što je solidno u odnosu na stresne faze u razvoju. Žetva je počela na područj Banata, jer su se ratari uplašili kišnih dana, pa zrno sada ima više vlage.

Vjetar zna utjecati na polaganje ove biljke, što smanjuje prinos. Ove sezone smo imali ubrzan „prolazak” repice kroz cvjetanje, pa je uslijedilo potom zrenje od visokih temperatura i sazrijevanje za 5-6 dana. Biljka je dobro podnijela zimu, ali toplotni udari su ubrzali sazrijevanje i to je uzrok za manje prinose – kaže dr Ana Marjanović Jeromela.

Dr Aleksandra Gajdobranski, sa Fakulteta za poslovne studije i pravo iz Beograda, godinama prati kretanje na tržištu i u proizvodnji uljarica. 

- Što se tiče cijene u EU, tu se mora računati na prinose u Poljskoj, Njemačkoj i Francuskoj, a sve više i u Rumunjskoj. Prinosi u Kini, Kanadi i Indiji utječu na cijene u Europi, ali tek u zimskom periodu.

Inače, svjetske površine pod uljanom repicom su oko 33 milijuna hektara. Još se pouzdano ne zna kolika će biti ukupna proizvodnja uljane repice u svijetu, jer se čekaju podaci iz Kine, koja je najveći proizvođač ovog zrna, ali se zna da je cijena u sezoni žetve uvek niža od one zimske trgovine.

To je i dobar povod da ratari sačekaju sa prodajom, te da urod daju na skladištenje. Stručnjaci kažu da su za čuvanje ovog zrna najbolja podna skladišta. Kada se u Srbiji zbroje prinos sa oko 35.000 hektara imat će zabilježen najveći urod u povijesti proizvodnje – oko 110.000 tona – zaključila je dr Aleksandra Gajdobranski.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje