Izvozna ofenziva

Rusi sve više izvoze žitarice, zbog čega američki farmeri sve manje siju

Agrovijesti
Žetva soje Fotografija: Thinkstock
Rusija će ove godine postati svjetski lider po izvozu žitarica, jer namjerava do iduće žetve, na svjetskom tržištu prodati 45 milijuna tona. Taj ruski rekord uplašio je američke farmere

U ruskom Ministarstvu poljoprivrede kažu kako su od prošlogodišnje žetve izvezli 35 milijuna tona žitarica, od čega je pšenice bilo 27,1 milijuna tona.

Iako je prošlo ljeto bilo kišno, Rusija je uspjela sa polja sakupiti rekordnu količinu. Ministarstvo poljoprivrede je objavilo tijekom studenoga da je požnjeveno 137,2 milijuna tona žitarica, od čega je 88 milijuna tona pšenice.

Ruski ambiciozni izvoz, po ocijeni analitičara utjecao je na pad cijene pšenice na svjetskom tržištu. To je razlog što su američki farmeri 2017. posijali pšenice manje nego ikad.

Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov kaže kako je zadovoljan što je u Rusiji tako uspješna žetva, a o problemima američkih farmera neka se brine njihova vladai. ”Mi smo sretni da smo sa nekih tržišta istisnuli Amerikance”, kaže Tkačov.

Problem skladištenje pšenice

Sada je glavni problem ruskih proizvođača pšenice gdje da ju skladište, pa je logično što nastoje povećati izvoz. Ako je ne bi izvozili, morali bi žitarice prodavati ispod cijene što bi napravilo ogromnu štetu proizvođačima, a neki bi se sigurno preorijentirali  na druge poljoprivredne kulture. Glavni kupci ruske pšenice i drugih žitarica su Turska, zatim Egipat, Bangladeš, Saudijska Arabija, Indonezija, Azarbejdžan i Nigerija. Rusija izvozi žito u 123 zemlje.

Da bi se shvatilo zašto su ruski proizvođači zadovoljni zaradom, a američki kukaju, mora se napomenuti kako je poslednjih godina rublja oslabila u odnosu na dolar. Zbog toga su ruski proizvođači konkurentni, i zadovoljni su i sa sadašnjim cijenama na svjetskom tržištu koje su pale u odnosu na one prije nekoliko godina.

Predsjednika Saveza proizvođača žitarica u Rusiji Arkadij Zločevski kaže kako ruski izvoz žitarica može dosegnuti 55 milijuna tona. Jedan od glavnih problema kočenja izvoza je postojeća infrastruktura. Poljoprivrednicima je išao na ruku pad cijena nafte i derivata, ali su zato željezničari podigli cijene prijevoza.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje