Sankcije

Rusija bi mogla podići zabranu uvoza turskog povrća

Agrovijesti
Povrće Fotografija: Thinkstock
Ruska poljoprivredna nadzorna agencija Rosselkhoznadzor objavila je prošli tjedan da bi mogla razmotriti mogućnost podizanja zabrane na uvoz prehrambenih proizvoda ako nije zagarantirana njihova sigurnost i kvaliteta

Ruski i turski stručnjaci sastali su se kako bi raspravili stalne fitosanitarne povrede. „Rosselkhoznadzor je zabrinut oko stalnog otkrivanja organizama koji trebaju karantenu u Rusiji i poziva tursku stranu da usvoji mjere koje bi efektivno garantirale opskrbu proizvodima, potpuno u skladu sa standardima i uvjetima koje propisuje zakonodavstvo Rusije i Euroazijska ekonomska unija. To će omogućiti izbjegavanje uvođenja privremenih ograničenja na nove vrste turskih povrtlarskih proizvoda“, stoji u priopćenju federalnih servisa.

Rusko-turski odnosi pogoršali su se nakon pada ruskog bombardera Su-24 nad Sirijom u studenom 2015. Moskva je uvela brojne restriktivne mjere Turskoj kao odgovor na – kako je to nazvao ruski Predsjednik Vladimir Putin – „zabijanje noža u leđa“.

Rusi vraćaju milo za drago protiv Ankare uključujući, posebno, restrikcije na aktivnosti turskih organizacija u Rusiji, zabranjujući, zabranjujući ruskim poslodavcima da zapošljavaju turske stanovnike i zabranom uvoza određene hrane, uključujući naranče, mandarine, rajčice, jabuke, breskve, jagode i većinu peradarskih proizvoda.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje