Luksuz

Rusija drastično povećala izvoz kavijara, stižu je Iran i Japan

Agrovijesti
Kavijar Fotografija: Thinkstock
Rusija je povećala izvoz kavijara, ali na globalnom tržištu dobiva sve jaču konkurenciju jer je Japan postao jedan od većih izvoznika kavijara, a na tržište se vraća i Iran.

Rusija je u 2015. godini drastično povećala izvoz kavijara dok su ruski proizvođači jaja jesetre zatražili poboljšanje svoje pozicije na globalnom tržištu. Prema statističkim podacima ruskog Ministarstva poljoprivrede, Rusija je izvezla oko 4,71 tona jaja jesetre, u odnosu na 1,65 tona u 2014. 

“Povećanje izvoza je omogućeno zahvaljujući napretku u uzgajanju jesetre“, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva poljoprivrede. Kako su istaknuli, sadašnji povoljni uvjeti na tržištu izazvani postojećim deviznim tečajem su takođe doprinijeli ovom razvoju odnosno većem izvozu. 

Međutim, nekoliko drugih zemalja takođe pokušava poboljšati svoju gospodarsku poziciju od izvoza ove ukusne i luksuzne robe, pa bi Rusija mogla dobiti ozbiljnu konkurenciju. 

Prema Bloombergu, Japan je već na pragu da postane idući globalni izvoznik kavijara. Uspješan eksperimentalan uzgoj jesetre na istraživačkom institutu u Japanu omogućio je ovoj zemlji da krene u komercijalnu „žetvu“ kavijara već od 2013. godine, pozicionirajući Tokio na sam vrh globalnog tržišta kavijara. 

Iran takođe nastoji ponovo uspostaviti svoju poziciju na tržištu luksuznih namirnica, koje su prethodno bile poljuljane zapadnim sankcijama. Nuklearni sporazum Irana može omogućiti Teheranu da ponovo izvozi svoje domaće proizvode od jesetre širom svijeta.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje