Embargo

Rusija planira zabranu uvoza hrane sa Zapada produljiti do kraja 2017.

Agrovijesti
Moskva Fotografija: Pixabay
Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je svojim ministrima da izrade prijedloge za produljenje zabrane uvoza hrane iz brojnih zapadnih zemalja do kraja 2017. godine.

"Zadužio sam vladu da pripremi prijedlog produljenja protusankcija ne samo za godinu dana, već do kraja 2017. Peticija predsjedniku bit će pripremljena", rekao je Medvedev na sastanku Ruskog saveza industrijalaca i poduzetnika. Produljenje zabrane uvoza hrane omogućilo bi ruskim proizvođačima hrane dugotrajnija ulaganja, rekao je.

Rusija je 2014. zabranom uvoza svježih prehrambenih proizvoda iz brojnih zapadnih zemalja odgovorila na sankcije koje je njoj nametnuo Zapad zbog aneksije  poluotoka Krima i potpore separatistima u istočnoj Ukrajini.Godine 2015. Rusija je te sankcije proširila i na Tursku. Moskva je objasnila da su njezine sankcije prilika ruskim proizvođačima da razviju djelatnost tako da mogu sami opskrbljivati ruske potrošače bez uvoza europskih proizvoda.Njemačka kancelarka Angela Merkel  rekla je u četvrtak na sastanku Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) u Japanu da je prerano govoriti o ukidanju sankcija Rusiji.  

Međutim, njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier priznao je ovaj tjedan da u Europskoj uniji postoji otpor prema produljenju europskih sankcija Rusiji. "Bit će nam teže nego lani naći zajedničko stajalište o tom pitanju", rekao je Steinmeier. 

Europljani ukidanje sankcije Rusiji uvjetuju poštivanjem Sporazuma iz Minska iz veljače 2015. kojima su se Ukrajina i Rusija obvezale prekinuti sukob na istoku Ukrajine gdje je u dvije godine ubijeno 9300 ljudi. Sukobi su oslabili, ali se primirje redovito krši i ubire žrtve. Pregovori zapinju oko održavanja lokalnih izbora u područjima koja su se otela središnjoj ukrajinskoj vlasti i pod kontrolom su proruskih pobunjenika.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje