Trgovina

Rusija prestiže Ameriku na poljoprivrednom tržištu

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Pixabay
Zbog nekoliko faktora, uključujući rast dolara, američki poljoprivredni proizvodi postaju preskupi i nekonkurentni. Za to vrijeme, ruski poljoprivrednici osvajaju vodeće pozicije na tržištu

Međunarodno je poljoprivredno tržište doživjelo značajne promjene zbog nekoliko faktora, uključujući jačanje dolara, pad cijena nafte i boljih usjeva. Kao rezultat navedenog, vodeći izvoznici otvorili su put novim igračima, kako navodi Wall Street Journal.

Najveći svjetski poljoprivredni izvoznici, Kanada i Amerika, od nedavno zaostaju za Rusijom u ukupnoj proizvodnji pšenice. Ove godine, Rusija planira izvesti 23,5 milijuna tona žitarica, Kanada može izvesti 20, a Amerika 21,8 milijuna tona. Biti će ovo najniža stopa izvoza vodećih zemalja u posljednje 44 godine.

Potrošači iz drugih zemalja trenutno nisu oduševljeni sa kupovinom američkih žitarica zbog jakog dolara, pogotovo sada kada postoji žestoka konkurencija na međunarodnom prehrambenom tržištu koja ima znatno niže troškove proizvodnje općenito.

Rusija je uspjela izbalansirati cijene i zgrabiti veći dio utvrđenog tržišta, kao što je Egipat, i tržišta na kojima tradicionalno dominira Amerika. Američki će poljoprivrednici moraju se pripremiti na smanjenje potražnje i pad cijena. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje