Poljoprivreda

Rusija pretekla SAD u izvozu pšenice

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
Rusija je postala svjetski lider u izvozu pšenice u 2016. godini, sa izvezenih više od 25 milijuna tona krušnog zrna, za oko 14 posto više nego 2015. Tako je uspjela preteći SAD, dugogodišnjeg najvećeg izvoznika ove žitarice.

Izvor u Ministarstvu poljoprivrede rekao je za agencije kako je ukupan ruski izvoz pšenice prošle godine porastao za 10,5 posto na 33,7 milijuna tona.

“Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u kalendarskoj 2016. godini Rusija izvezla 33,7 milijuna tona žitarica, od čega pšenice 25,1 milijuna tona, čime je potvrdila svoju lidersku poziciju na svjetskom izvoznom tržištu pšenice”, rekao je taj izvor.

Iz ruskog Centra za izvoz rekli su za agenciju Sputnik da su SAD, dugogodišnji globalni lider u izvozu pšenice, prošle godine izvezle oko 24 milijuna tona, Kanada i Australija po 20 milijuna tona, a Francuska i Ukrajina po 18 milijuna tona pšenice.

Prema podacima ove institucije zadužene za podršku izvozu, Egipat je bio najveći uvoznik ruskog žita sa kupljenih oko 5,7 milijuna tona. Među drugim većim kupcima bili su Turska, Bangladeš, Nigerija, Azerbejdžan, Jemen, Sudan, Iran i Maroko.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje