Oštra konkurencija

Rusija preuzima veliko izvozno tržište pšenice

Agrovijesti
Žetva soje Fotografija: Thinkstock
Europska unija se susrela sa ozbiljnom konkurencijom – Rusijom, kada je u pitanju izvoz pšenice, iobjavilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a.

Europska unija se susrela sa ozbiljnom konkurencijom – Rusijom, kada je u pitanju izvoz pšenice, iobjavilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a.

Prema podacima stručnjaka, količina izvoza pšenice u zemljama Europske unije 2018. godine pala je na 12 posto u usporedbi sa 2017. godinom. U priopćenju se navodi da su europski izvoznici pšenice izgubili dio na tržištu sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a pritom im je Rusija stala na put.

”EU se suočila sa ozbiljnom konkurencijom na izvoznom tržištu, posebno sa Rusijom i zemljama crnomorskog kraja, kao i padom eura. Prema podacima, obim izvoza pšenice iz zemalja EU svakako pada i najniži je u proteklih pet godina“, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Prema američkim podacima, u razdoblju od 2016-2017. godine EU je izvozila 27,3 milijuna tona, a u istom razdoblju za 2017-2018. godinu izvoz je pao na 24 milijuna tona.

U dokumentaciji se navodi da su glavni uvoznici pšenice iz EU zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka, prije svega — Alžir, Maroko, Saudijska Arabija i Egipat. Iako je u periodu 2016-2017. godine EU izgubila svoj dio na tom tržištu, svakako je Rusija kao konkurencija utjecala na to.

”Takav rezultat je povezan i sa rastom naše proizvodnje. Više izvozimo, zato i jesmo konkurencija“, navodi ruski ekspert.

Ranije je Ministarstvo poljoprivrede SAD davalo izjave na temu rasta ruskog izvoza pšenice. Prema prognozama američkih stručnjaka, izvoz pšenice će u srpnju 2018. dostići rekordnih — 31,5 milijuna tona. To sve ukazuje da će zauzeti prvo mjesto kada je izvoz pšenice u pitanju, a time će i prestići SAD.

Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov ističe kako Rusija istiskuje SAD sa tržišta kada je izvoz pšenice u pitanju. Prema njegovim riječima, zbog toga američki farmeri trpe financijske gubitke.

Treba istaknuti da je 2017. godine Rusija počela izvoziti pšenicu na tržište Meksika, Kolumbije i Laosa.

Sputnik

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje