Uvoz

Rusija produžuje EU embargo do kraja 2017.

Agrovijesti
Ruski embargo Fotografija: Thinkstock
Ruski embargo na EU prehrambene proizvode produžiti će se do kraja 2017. no popis zabranjene hrane ili zemalja neće se mijenjati, stoji u nacrtu vladine uredbe

"Vlada ne misli proširivati popis zabranjene hrane za uvoz, koji trenutno utječe na voće, povrće, meso, perad, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, niti povećati broj zemalja koje su pogođene zabranom", rekao je ministar poljoprivrede Alexander Tkachev u petak. „Rusko Ministarstvo poljoprivrede već je krenulo u pripremu nacrta uredbe koja osigurava produžetak odgovora na mjere do kraja 2017. godine. Popis poljoprivrednih proizvoda nije predviđen za proširenje, govorimo samo o produžetku trajanja“, kaže on.

Embargo je trebao završiti ovo ljeto. Nacrt uredbe podnijet će se Predsjedniku Vladimiru Putinu na odobrenje, prenosi ruska državna novinska agencija Tass, a zamjenik premijera Arkady Dvorkovich je rekao: „Embargo je trenutno efektivan do kraja kolovoza. Mislim da će ovi dokumenti biti odobreni osim ako se nešto čudesno ne promijeni u geopolitici.“ Tkachev kaže da je produžetak embarga „dobra vijest za domaće poljoprivredne proizvođače“. Međutim, izvješće Komisije iz jeseni 2015. godine je pronašlo kako ruski proizvođači nisu mogli dostići potražnju za određenim proizvodima, pogotovo sira i mliječnih proizvoda. „Na strani potražnje, ruska konzumacija i uvoz ostaju ispod prošlogodišnjeg, jer Rusija ne može kompenzirati smanjivanje uvoza sira iz „zabranjenih“ zemalja niti većim uvozom iz drugih zemalja niti većom domaćom proizvodnjom“, stoji u Izvješću. „Nedavno, tvornici za preradu u Novom Zelandu bilo je dozvoljeno izvoziti opet u Rusiju, ali nije se očekivao veći protok sira. Izgleda da umjesto toga raste proizvodnja jeftinijeg zamjenskog sira.

Prema podacima EU, izvoz u Rusiju pao je za 43 posto – smanjenje od oko 4,4 milijardi eura– između kolovoza 2014. i srpnja 2015. u usporedbi s istim periodom godinu prije, iako je dio gubitaka saniran povećanim izvozom iz drugih zemalja kao što su SAD, Kina, Hong Kong, Južna Koreja i ostala azijska tržišta.

Utjecaj embarga

U studenom prošle godine Kinda Cheib, analitičarka Euromonitora rekla je da je moguće da će Italija, Španjolska, Francuska i UK izgubiti manje od 1 posto prihoda od izvoza zbog nastavka zabrane, a manje će zemlje biti jače pogođene. „Očekuje se da će manje zemlje kao što je Estonija, biti najviše pogođene. Projektirano je da će osjetiti pad od 16 posto u prihodima od izvoza.“

U kolovozu prošle godine, Rusija je produžila zabranu na Island, Lihtenštajn, Albaniju i Crnu Goru.  U 2013. godini Rusija je bila druga najvažnija poljoprivredno-prehrambena izvozna destinacija za EU zemlje u vrijednosti oko 11,6 milijardi eura.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje