trgovina i sankcije

Rusija uvela ograničenja na uvoz voća i povrća iz Kazahstana zbog jabuka s oznakom Srbije

Agrovijesti
Jabuke, ekološko Fotografija: Pixabay
Prema podacima Roseljhoznadzora, nekoliko puta je u studenom  2017. godine iz Kazahstana u Rusiju pokušan uvoz pošiljki jabuka koje su navodno uzgojene u Srbiji, na koje se ne odnosi ruski embargo protiv država EU, SAD, Ukrajine i nekoliko drugih država.

Ruska federalna služba za veterinarski nadzor (Roseljhoznadzor) najavila je uvođenje ograničenja na uvoz povrća i voća sa teritorije Kazahstana. U priopćenju ruskog resora o uvođenju ograničenja govori se o rastu broja pokušaja uvoza zabranjenih proizvoda u Rusiju preko Kazahstana, kao i proizvoda sa nevažećim fitosanitarnim certifikatima ili bez njih. 

Prema podacima Roseljhoznadzora, nekoliko puta je u studenom  2017. godine iz Kazahstana u Rusiju pokušan uvoz pošiljki jabuka koje su navodno uzgojene u Srbiji, na koje se ne odnosi ruski embargo protiv država EU, SAD, Ukrajine i nekoliko drugih država. Međutim, institucije u Srbije nisu potvrdile autentičnost fitosanitarnih certifikata, a prema službenoj statistici samog Kazahstana, jabuke iz Srbije u tu zemlju nisu isporučivane u 2017. godini. 

"Na ovaj način, Roseljhoznadzor je otkrio falsificiranje zemlje podrijetla proizvoda Republike Kazahstana. I to nije jedini slučaj… Uzimajući u obzir da se mjere o eliminaciji prekršaja prilikom isporuke proizvoda iz Kazahstana ne prihvaćaju Roseljhoznadzor je morao uvesti ograničavajuće mjere za uvoz u Rusiju iz Kazahstana proizvoda podrijetlom iz Srbije i Moldavije", navodi se u priopćenju. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje