Zabrana izvoza

Rusija zabranila izvoz voća iz BiH zbog 18 tona breskvi iz Gvineje koje su imale lažni fitosanitarni certifikat

Agrovijesti
Breskve Fotografija: Pixabay
Još je na snazi privremena zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju, a osim službenih izjava da se aktivno radi na rješavanju ovog problema, javnosti nije objašnjeno koji je pravi razlog zabrane.

No, "Avaz" je došao do informacije kako je razlog za zabranu izvoza iz BiH u najveću državu svijeta - 18 tona breskvi! Točnije, u pitanju su breskve koje je netko iz BiH prodao kao domaći proizvod bjeloruskoj kompaniji „Gaz venture“, a koja ih je kasnije pokušala uvesti u Rusiju.

Ruski carinici primijetili su ovu sumnjivu pošiljku na svojoj granici te istragom utvrdili kako su breskve zapravo podrijetlom iz Gvineje i da su imale popratnu dokumentaciju koja je bila lažna odnosno sa lažnim fitosanitarnim certifikatom upravo iz BiH.  Voće je prije nekoliko dana uništeno te je donesena službena  odluka kako se zbog ovog prekršaja BiH zabrani izvoz voća i povrća u Rusiju.  

Ruska strana bila je na oprezu zbog brzog i neočekivanog rasta izvoza voća i povrća iz BiH u tu zemlju.  Stoga je i velika količina breskvi izazvala pažnju. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine u Rusiju je BiH izvezai voća u vrijednosti od 19.848.475 KM, dok je, primjerice, u cijeloj prošloj godini izvezeno voća i povrća u vrijednosti od 23.208.826 KM. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine, praktično, ostvarena cijela prošlogodišnja količina.   

Ostaje nerazjašnjeno tko je izdao fitosanitarni certifikat za breskve uzgojene u Gvineji te tko je uvezao u BiH breskve iz Gvineje, a potom ih prepakirao i prodao kao bh. proizvod.

Kroz sličnu situaciju BiH je već jednom prošla, a u pitanju je afera vezana uz izvoz svježeg mesa po povoljnim uvjetima u Tursku. I u ovom slučaju problem je bio reeksport mesa kroz BiH. No, zabrana izvoza u Tursku nije uslijedila.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje