Embargo i fitosanitarne kontrole

Rusija zabranjuje uvoz turske salate

Agrovijesti
Salata Fotografija: Pixabay
Ruska agencija za sigurnost hrane objavila je zabranu uvoza dvije vrste turske salate, nakon otkrivanja cvjetnih resokrilaca u pošiljci lisnatog povrća

U izjavi Ruskog federalnog zavoda za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Rosselkhoznadzor kažu da će staviti privremenu zabranu uvoza turske salate i iceberg salate počevši od 16. svibnja. Salata je u početku ispuštena s popisa turskih proizvoda kojima je zabranjen uvoz od strane ruske vlade kao odgovor na obaranje ruskog aviona Su-24 u blizini sirijske granice krajem prošle godine. Početni popis uključivao je naranče, mandarine, grožđe, jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, jagode, rajčice, luk, cvjetaču i krastavce.

Rosselkhoznadzorovih redovito izvještava o presretanju ilegalnih turskih proizvoda koji najčešće završe njihovim uništavanjem. Prema UN Comtrade podacima, Rusija je bila vodeće izvozno tržište Turske prošle godine sa 2.581 mt. Tržište je bilo važnije u 2014. kada je predstavljalo 70 posto turskog izvoza sa 3.926 mt.

Turska je bila treći najveći dobavljač salate na rusko tržište u 2014. godini, nakon Španjolske i Nizozemske, koje su obje blokirane slijedom ruskog embarga. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje