Zabrana uvoza

Ruska industrija predlaže zabranu unosa mesnih i mliječnih proizvoda iz inozemstva

Agrovijesti
Rusija Fotografija: Pixabay
Mesoprerađivači predlažu jačanje kontrole prtljage pri prelasku granice i povećanje kazni za ilegalni uvoz proizvoda životinjskog porijekla. Izuzetak se predlaže za mliječne mješavine i dječju hranu. Prijedlog su podržali Ministarstvo poljoprivrede i poljoprivredno-veterinarska inspekcija.

Ruska mesoprerađivačka udruga predložila je zabranu unosa mesa i mliječnih proizvoda ruskim građanima iz inozemstva, prenosi dnevnik Vedomosti navodeći kao izvor pismo te udruge potpredsjedniku vlade Alekseju Gordejevu.

Mesoprerađivači predlažu jačanje kontrole prtljage pri prelasku granice i povećanje kazni za ilegalni uvoz proizvoda životinjskog porijekla. Izuzetak se predlaže za mliječne mješavine i dječju hranu

Prijedlog su podržali Ministarstvo poljoprivrede i poljoprivredno-veterinarska inspekcija.

Autori pisma strahuju da se uz meso i mlijeko u Rusiju mogu unijeti patogeni opasnih životinjskih bolesti, posebice slinavke i šapa.

Vedomosti, međutim, podsjećaju da je još u kolovozu 2014. predsjednik Vladimir Putin potpisao uredbu kojom se zabranjuje uvoz određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane iz zemalja koje su uvele antirutske sankcije: SAD-a, Europske unije, Kanade, Australije i Norveške.

Vlada je tada objavila popis zabranjenih uvoznih proizvoda na kojem su meso, kobasice, riba i plodovi mora, povrće, voće i mlijeko. Za osobnu uporabu još uvijek se može uvesti do pet kilograma hrane.

Gubitak zemalja-izvoznica hrane u Rusiju od uvođenja embarga na hranu prema ruskim podacima iznosi oko 8,3 milijarde dolara godišnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje