Kontrola

Ruska inspekcija stiže u BiH da provjeri jabuke

Agrovijesti
Jabuke, ekološko Fotografija: Pixabay
Voćari s nestrpljenjem čekaju ukidanje zabrane izvoza voća u Rusiju i nadaju se da će se to dogoditi do rujna, kada počinje nova berba.

Ruska inspekcija do kraja će mjeseca stići u Bosnu i Hercegovinu kako bi obavila kontrolu svih registroranih izvoznika jabuka.

Ako prođu provjere, može se očekivati da će biti ukinuta zabrana plasmana tog voća na njihovo tržište.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je kako je ostvaren pomak u pregovorima sa Rusima.

"Ruska strana je prije pet dana tražila termine za dolazak i trenutno usuglašavamo datume. U naredna dva tjedna očekujemo njihov dolazak. U tijeku je popis zaliha jabuka kod svih izvoznika u Rusiju koje će njihova inspekcija pregledati", kazao je Šarović, prenosi Capital.

Voćari s nestrpljenjem čekaju ukidanje zabrane izvoza voća u Rusiju i nadaju se da će se to dogoditi do rujna, kada počinje nova berba.

"Očekujemo svaki dan da dođe inspekcija iz Rusije. Imamo čvrsta obećanja da će sve prepreke biti uklonjene. Više nemamo pravo ni na najmanju grešku. To ne smije učiniti nitko u čitavom sustavu jer smo se uvjerili u razmjere štete za cijelo voćarstvo", kazao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović i dodao da problemi treba biti rješeni do 15. kolovoza kako bi izvoznici imali vremena da s ruskim kupcima ugovore količine jabuke za izvoz.

U slučaju da zabrana ne bude ukinuta do nove berbe, Dojčinović ističe da bi to potopilo voćare.

"Ova godina je izuzetno rodna u cijeloj Europi. U slučaju da dogovor bude prolongiran, to bi nas uništilo i imali bismo višemilijunske gubitke. Ne bismo znali šta ćemo sa našom jabukom jer je domaćim kupcima ne možemo prodati zbog prekomjernog uvoza", naveo je Dojčinović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje