Širi se raspon

Ruski embargo mogao bi se proširiti na Zapadnu Afriku

Agrovijesti
Ruski embargo Fotografija: Thinkstock
Ruska agencija za sigurnost hrane izdvojila je devet zapadnoafričkih zemalja za ograničenja uvoza proizvoda zbog sumnje u lažno deklariranje

Vlasti aktivno obeshrabruju korištenje sivih kanala za prehrambene proizvode zabranjene ruskim protu sankcijama uvedenim u kolovozu 2014. godine. Rosselkhoznadzor redovito i često presreće i uništava voće i povrće koje je ponovno izvezeno putem trećih zemalja, a Bjelorusija i Kazahstan su najčešće tranzitne točke.

Agencija sada dovodi u pitanje uvoz iz regija o kojima se prije nije raspravljalo, ukazujući na sumnju u autentičnost mnogih regularnih proizvoda koji su označeni da potječu iz Kameruna, Obale Bjelokosti, Benina, Nigerije, Gvineje Bisau, Gvineje, Burkine Faso, Sierra Leone i Demokratske Republike Kongo.

U prošlotjednoj najavi u Rosselkhoznadzoru kažu da će od 18. lipnja spriječiti ulaz preko međunarodnih ulaznih točaka „reguliranih proizvoda s visokim fitosanitarnim rizikom“ iz Kameruna, Sierre Leone i Konga. Mjera će se primjenjivati i na kruške, jabuke, jagode, rajčice i gljive iz Obale Bjelokosti, Benina, Nigerije, Burkine Faso, Gvineje Bissau i Gvineje.

Točna narav propisa još nije sasvim jasna, ali se podrazumijeva da će se primjenjivati na voće i povrće sa sumnjivim lažnim deklaracijama koje dolaze u Rusiju preko kopnenih granica.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje