Inspekcija

Ruski inspektori u kontroli BiH mesne industrije i mljekara

Agrovijesti
Inspekcija Fotografija: Thinkstock
Inspektori veterinarske i fitosanitarne službe Ruske Federacije stigli su u BiH kako bi provjerili gotovo sve faktore u lancu proizvodnje mesa i mlijeka. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je kazao kako je BiH spremna za ovu inspekciju.

Nakon što su ruski fitosanitarni inspektori prošli mjesec u BiH kontrolirali prerađivačke i proizvodne pogone za izvoz voća i povrća u Rusiju, na red je došla kontrola mesa i mlijeka.

Ruski inspektori su nakon prošlomjesečne kontrole dostavili izvještaj sa dosta zamjerki i nedostataka na način pakiranja  i inspekcijske kontrole izvoza voća i povrća.

Ipak, ministar Šarović ističe da je BiH spremna za kontrolu mesnih industrija i mljekara.

"Ruski fitosanitarni inspektori za meso i mlijeko su stigli. Provjerit će ukupno 14 kompanija od 40 koliko smo mi prijavili. To su mesne industrije, mljekare, a provjerit će jedan laboratorij i možda jedan granični prijelaz. BiH je spremna za ove kontrole", kazao je Šarović za Klix.ba.

Podsjećamo, BiH još uvijek čeka povratnu informaciju Rusije nakon što je izvršila nužne izmjene na zamjerke koje su Rusi imali po pitanju izvoza voća i povrća.

Ukoliko bi eventualno došlo do neke nove blokade izvoza u Rusiju za poljoprivredne proizvođače bi nastala ogromna i nenadoknadiva šteta.

Da li bh. roba životinjskog podrijetla zslužuje da se nađe na ruskom tržištu ocijenit će inspekcija u naredna dva tjedna, a do tada proizvođači mesa i mlijeka pred sobom će imati novu neizvjesnost.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje