Trgovina

Ruski trgovački lanac u Srbiji traži dobavljače hrane

Agrovijesti
Moskva Fotografija: Pixabay
Rusija je nedavno usvojila Strategiju razvoja do 2030. godine prema kojoj će za njih u narednim godinama primarni biti sektori energetike i poljoprivrede. Rusija u tom razdoblju želi postati značajni izvoznik hrane u Europsku uniju

Predstavnici drugog najvećeg trgovačkog lanca u Rusiji dolaze za dve tjedna na sastanak u Beograd gdje će se dogovoriti konkretni poslovi. U Beograd će za dva tjedna stići predstavnici ruskih regionalnih i federalnih trgovačkih lanaca koje žele ugovoriti poslove izvoza proizvoda srpske prehrambene industrije na njihove police. Kako je za Politiku najavio Dejan Delić iz Privredne komore Srbije, očekuje se da će na sastanak, koji je planiran za 11. ožujka, doći i menadžment trgovčkog lanca X5, drugog najvećeg trgovca u Rusiji sa kojim srpski proizvođači još nisu surađivali. Srpska hrana do sada se najviše prodavala u najvećem ruskom maloprodajnom trgovačkom lancu Tander Magnit koji ima oko 10.000 objekata. Sada im se, ističe Delić, pruža šansa da osvoje police još jednog trgovca u Rusiji.

Srpski proizvođači ugovorili su na nedavnom Sajmu prehrane u Moskvi nove izvozne aranžmane sa Rusijom vrijedne 27,6 milijuna eura. Značajne poslove dobili su proizvođači i prerađivači mesa i mlijeka, voća i povrća, peciva, konditorskih proizvoda, alkoholnih pića, sokova.

Ruska strategija razvoja poljoprivrede

"Rezultati sajma u Moskvi su odlični ako se uzme u obzir financijska kriza na svim tržištima. Posebno je bila uspješna konditorska industrija. Postoji veliki potencijal u ovom segmentu, a naročito im je interesantna bezglutenska hrana", rekao je Delić. Uvjeti poslovanja u Rusiji posljednjih godinu dana su otežani zbog oscilacija tečaja rublje i pada kupovne moći ruskih potrošača. "Bez strateškog nastupa, Srbija neće biti u mogućnosti značajnije poboljšati izvoz na ovo tržištu", kaže agrarni analitičar Vojislav Stanković i ističe da je Rusija nedavno usvojila Strategiju razvoja do 2030. godine prema kojoj će za njih u narednim godinama primarni biti sektori energetike i poljoprivrede. "Rusija u tom razdoblju želi postati značajni izvoznik hrane u Europsku uniju pa bi srpski proizvođači i to morali imati u vidu i paralelno planirati izvoz i na druga tržišta", kaže ovaj analitičar. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje