IZRADILI STUDIJU

S jajima iz domaćeg uzgoja i do dodatnih 3000 kn na mjesec

Agrovijesti
Jaja Fotografija: Pixabay
Zaključeno je da, što se tiče slobodnoga uzgoja, organizirane proizvodnje uopće nema. Procjena je da se na osnovi 300 kokoši nesilica može ostvariti od 2000 do 3000 kuna dodatnog prihoda mjesečno.

Na inicijativu županijske tvrtke Agro-klaster Fakultet agrobiotehnoloških znanosti iz Osijeka održao je prezentaciju pod nazivom ”Studija isplativosti proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja”. – Imali smo kontakte s hotelijerima iz Istre i, kada smo razgovarali o našim proizvodima, rekli su nam da ćemo se teško uklopiti u neku klasičnu proizvodnju jaja, mesa i drugoga tamo gdje je industrija i gdje postoje veliki proizvođači te da se pokušamo naći u nekim proizvodima koji još nisu toliko prisutni na tržištu, a koje mi možemo obavljati.

Među ostalim, kazali su nam da ih zanimaju jaja proizvedena u slobodnom uzgoju – rekao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Napomenuto je i kako ovakav tip proizvodnje jaja ne predstavlja veliki financijski trošak za proizvođače s obzirom na dosadašnju praksu kaveznog uzgoja koka nesilica i proizvodnje konzumnih jaja. Inače, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je ozbiljnih proizvođača koji rade proizvodnju jaja u kavezu, a što se tiče slobodnoga uzgoja, organizirane proizvodnje uopće nema.

Procjena je da se na osnovi 300 kokoši nesilica može ostvariti od 2000 do 3000 kuna dodatnog prihoda mjesečno. U isto vrijeme niz je praznih gospodarskih objekata koji bi ovako mogli biti u funkciju jer riječ je o proizvodnji u kojoj se mora imati objekt, ali da kokoši imaju pristup vanjskom prostoru, gdje se slobodno kreću i hrane u dvorištu, voćnjaku...


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje