voćarstvo

S preko pola milijuna tona Srbija treća u svijetu po proizvodnji šljiva

Agrovijesti
Šljive Fotografija: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Srbija po proizvodnji šljiva od preko pola milijuna tona nalazi na trećem mjestu u svijetu, iza Kine, koja godišnje proizvede šest milijuna tona i Indije,

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić izjavio je da se Srbija po proizvodnji šljiva od preko pola milijuna tona nalazi na trećem mjestu u svijetu, iza Kine, koja godišnje proizvede šest milijuna tona i Indije, čija proizvodnja šljiva iznosi 700.000 tona.

Krkobabić je podsetio da u Srbiji ima 42 milijuna stabala šljive, ali da se u odnosu na period od prije 120 godina prerada tog voća smanjila za pet do šest puta, tako da se najviše koristi za proizvodnju rakije. 

"Prvi izvozni proizvod Srbije u Sjedinjene Američke Države krajem 19. stoljeća bila je suha šljiva. Tada je u SAD izvezeno 30.000 tona suhih šljiva, a naš izvoz sada ne prelazi pet do šest tisuća tona", rekao je Krkobabić prilikom obilaska općine Blace.

On je rekao da postoji spremnost Vlade Srbije i njegovog ministarstva, da zajedno s lokalnom samoupravom i postojećim zadrugama, rade na otvaranju složene zadruge u Blacu koja će omogućiti da šljiva koja uspijeva u tom kraju ne završi u kazanima, već da bude prerađena.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje