Opasan proizvod

S tržišta BiH povlači se voćni koktel Iska Qualität, koji sadrži GMO papaju

Agrovijesti
Na BiH tržištu se povlači sok koji sadrži GMO papaju Fotografija: Agrobiz
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine priopćila je kako je, u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima, započela povlačenje i opoziv s tržišta proizvoda Fruchtcocktail mit Maracujasaft, leicht gezuckert, pakiran u limenci s 425 grama volumena, broj lota: CFCL01BO 2108 bzw. GFCPB 21517330715, s oznakom "najbolje upotrijebiti do: 31/12/2018", a prodaje se pod robnom markom "iska Qualitat".

Riječ je o voćnome koktelu za koji je laboratorijskim analizama u Kasselu u Njemačkoj utvrđeno kako sadrži genetski modificiranu papaju, koja nije odobrena za stavljanje na tržište Bosne i Hercegovine, kao ni Europske unije. Proizvod je u Bosnu i Hercegovinu uvezen iz Njemačke, a zemlja porijekla je Tajland.

Povlačenje iopoziv provode se temeljem obavijesti koju je Agencija dobila kao kontakt točka Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF).

Prema raspoloživim informacijama, proizvod ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača. Međutim, s obzirom na to što nema odobrenje za stavljanje na tržište Bosne i Hercegovine preporučuje se potrošačima koji ga imaju neka ga vrate gdje su ga kupili te da iskoriste zakonsko pravo na naknadu za povrat proizvoda.

Nakon prijema povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa Agencija će obavijestiti potrošače o rezultatima navedenih aktivnosti, stoji u priopćenju