zabranjeni u EU

S tržišta se povlače sredstva za zaštitu bilja na osnovi bromoksinila

Agrovijesti
Fotografija:
Sredstvima za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari bromoksinil, koja se na tržištu Republike Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima: XINCA i ZEAGRAN 350 SE, temeljem navedene Uredbe, ukidaju se registracije s datumom 14. ožujka 2021.

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2020/1276 o neproduljenju odobrenja aktivne tvari bromoksinil, koja je stupila na snagu 17. rujna 2020. propisano je da države članice moraju oduzeti registracije sredstvima za zaštitu bilja koja sadržavaju aktivnu tvar bromoksinil. 
 
Sredstvima za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari bromoksinil, koja se na tržištu Republike Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima: XINCA i ZEAGRAN 350 SE, temeljem navedene Uredbe, ukidaju su registracije za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 14. ožujka 2021. , javilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Sukladno rješenjima o ukidanju registracija, na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja XINCA i ZEAGRAN 350 SE do 14. lipnja 2021., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 14. rujna 2021. Navedena Provedbena uredba nalazi se na Fitosanitarnom portalu na ovoj poveznici.