Hrvatski poljoprivredni novinari u posjeti Delta Agraru

Sa 500 ha stiže čak 20.000 tona jabuka, a svaka krmača prosječno oprasi 18,2 prasadi

Agrovijesti
Delta Agrar posjeta voćnjaku i farmi dvinja Fotografija: Delta Agrar Pogledajte galeriju
Delta Agrar, srpska kompanija u vlasništvu Miroslava Miškovića, ima ogromne planove za razvoj poljoprivrede, a već sada postižu iznadprosječne rezultate u ratarstvu, proizvodnji voća, uzgoju svinja i dr. Tijekom boravka hrvatskih agrobiznis novinara ovoj kompaniji poslovodstvo kompanije najavili je da bi Delta Agrar uskoro mogao biti ulistan na burzu u Varšavu ili London.

Kompanija Delta Agrar je veliki poljoprivredni sustav koji je izvozno orijentiran s iznadprosječnim rezultatima proizvodnje zahvaljujući kontinuiranim investicijama koje su samo u prvoj polovici ove godine iznosile 7 milijuna eura. U prvih šest mjeseci ove godine prihod Delta Holdinga iznosio je 243 milijuna eura, što predstavlja rast od 13 posto, u odnosi na isto razdoblje prošle godine. Najveći udio u prihodi, više od 50 posto, ostvaren je upravo u Delta Agraru, a zatim u Delta Distribuciji. Ne čudi stoga što poslovodstvo kompanije najavljuje da bi Delta Agrar uskoro mogao biti ulistan na jednu od burzu - u Varšavi ili Londonu. 

Farma Napredak: Rezultati kao u Danskoj

Delta Agrar posjeta voćnjaku i farmi dvinja

Imanje Napredak iz Stare Pazove, osim proizvodnje ratarskih kultura na 4.200 ha u vlasništvu ima i modernu farmu za tov svinja na kojoj se godišnje proizvede 38.000 tovljenika. Tu je također i nukleus farma za proizvodnju priplodnih nazimica F1 generacije po čuvenoj, svjetski poznatoj, Danbread tehnologiji (pažljivim ukrštanjem dobivaju se kvalitetna prasad otporna na bolesti, jako plodni i optimalnog odnosa mesnatosti i masti).  Na ovom imanju se nalazi i moderan Centar za umjetno osjemenjivanje životinja. Po rezultatima koje postiže, farma se mjeri sa 5 najboljih farmi u Danskoj, koja je lider u sektoru  svinjogojstva. Svaka krmača prosječno oprasi 18,2 živorođena praseta po svakom prašenju, odnosno preko 38 prasadi po krmači godišnje.  Rekord je postigla krmača koja je u jednom prašenju oprasila 34 živorođena praseta, kaže Zoran Uzelac rukovoditelj farme.

“Utrošak hrane daleko je manji nego u tradicionalnoj proizvodnji, povećana je mesnatost tovljenika, dobiva se krajnji proizvod visokog kvaliteta koji nema problem s cijenom ni s plasmanom na tržište. Ovo je primjer kako i u stočarstvu Srbije mogu biti zadovoljni svi: uzgajivači rentabilnošću svoje proizvodnje, a krajnji korisnici kvalitetom i korektnom cijenom proizvoda koje kupuju, kaže Uzelac, te dodaje kako strogom selekcijom i stalnim uvozom najkvalitetnijih grla, konstantno rade na poboljšanju genetike.

Nazimice koje se proizvode na Nukleus farmi namijenjene su redovnom remontu Deltinih farmi kao i za vanjsku prodaju. O kvaliteti genetike govore rezultati i na drugim farmama, pa je tako na farmi Vladimirovac postignut i svjetski rekord: krmače su prasile u prosjeku 19,1 živorođeno prase po svakom prašenju.

Farma je dizajnirana tako da uz dobar menadžment i vrhunsku genetiku omogućava maksimalne rezultate u proizvodnji.  Poštuju se svi standardi za zaštitu okoliša i sve je u skladu sa  propisima EU iz ovih sektora, kaže Uzelac. Dodaj kako u cilju što manje upotrebe lijekova i održavanja zavidnog zdravstvenog stanja svih životinja na farmi, provode visoko higijenske biosigurnosne mjere i poštuju posebna pravila za ulazak u objekte (presvlačenje, tuširanje, odjeća i obuća namijenjena isključivo za farmu, zabrana kontakata zaposlenih sa svinjama izvan farme).

Voćnjak Čelarevo: Sa kooperantima ove godine 40.000 tona jabuka

Delta Agrar posjeta voćnjaku i farmi dvinja

Kompanija Delta Agrar je u proljeće 2007. godine na imanju Podunavlje u Čelarevu podigla najsuvremeniji nasad jabuke u Srbiji i regiji, koji danas zauzima površinu od 500 ha. Voćnjak se nalazi u području sa odličnim klimatskim uvjetima koji omogućavaju postizanje visokih i stabilnih prinosa.  Intenzivno se proizvode poznate svjetske sorte jabuka.

Voćnjak je organiziran po talijanskoj SUDTIROL tehnologiji. Jabuke je sađena u gustom sklopu, koji zavisi od sorte i zemljišnih uvjeta. Na visoke i stabilne prinose utječe I  kvalitetan sadni materijal, zaštita od nepovoljnih klimatskih faktora, kvalitetno navodnjavanje i prihrana.

Sustav za navodnjavanje kao i meteorološka stanica nalaze se u sistemu GPRS-a što omogućava daljinsko upravljanje i praćenje parametara. Voćnjak je opremljen I sustavom za orošavanje (sustav  za zaštitu od kasnih proljetnih mrazeva), sustavom za navodnjavanje, kao I protugradnom zaštitom. Ukupna proizvodnja jabuke odvija se po GLOBAL GAP sistemu, što osigurava izvoznu kvalitetu.

U sklopu voćnjaka nalaze se i suvremena Ultra Low Oxygen hladnjača kapaciteta 20.000 tona, koja, zahvaljujući dinamičkoj atmosferi, omogućava da se kompletan urod jabuka po potrebi čuva u komorama i do 300 dana. U samoj hladnjači instalirana je MafRoda linija za pred-kalibriranje i sortiranje jabuka  kapaciteta 10 t/h, koja se sastoji od prijemnog dijela u kome robotski sistem s definiranog mjesta automatski uzima punu paletu jabuka, prazni je i vraća na drugu poziciju praznu palete. Jabuke se vodenim putem transportira do uređaja za kalibraciju jabuka.

Nakon predkalibriranja, jabuka se može pakirati na linijama kapaciteta 10 t/h. Moguće je skladištenje do 300 dana.

S 500 hektara voćnjaka ove će godine, uz manji prinos zbog mraza koje je pogodio voćnjak tijekom proljeća, te dugog sušnog ljeta, na tržište, i to uglavnom Rusije otići oko 20.000 tona jabuka, a s kooperantima će to iznositi i 40.000 tona. 

Poljoprivreda Delta Agrara:     

Delta Agrar posjeta voćnjaku i farmi dvinja
                                                           

Primarna proizvodnja

Delta Agrara odlikuje se iznadprosječnim rezultatima kojima doprinose GIS mape za skeniranje zemljišta, efikasna zaštita bilja, precizna sadnja i sjetva, novi sustavi za gnojenje e zemljišta, karte prinosa i smanjeni gubici pri berbi. Ukupni kapacitet silosa za skladištenje je 79.300 tona. U prva dva kvartala ove godine ostvareni su i rekordni rezultati izvoza ovih kultura. Primjerice  izvoz Delta Agrara u svibnju ove godine iznosio je  13 milijuna eura, dok je izvoz kukuruza u prva dva kvartala ove godine iznosio, do sada nezabilježenih 190.000 tona.

 

Voćnjak Delta Agrara u Čelarevu

Proizvodnja voća  se odvija na 500 ha u Čelarevu, i 100 ha u Zaječaru. Voćnjak u Zaječaru podignut je ove godine, a plan je da njegova površina kroz tri godine iznosi 400 ha. Pored klupskih i komercijalnih sorti jabuka, Delta Agrar proizvodi i trešnje (30 ha), stolno grožđe (7,5 ha), breskve (3 ha) i šljive (1 ha) u svom novom voćnjaku.  Proizvodnja trešanja će se do 2021. godine odvijati na 150 ha, a riječ je o suvremenoj proizvodnji koja podrazumijeva sustave za prihranu i navodnjavanje, protugradne mreže i mreže za zaštitu od insekata. U planu je i širenje proizvodnje klupskih sorti jabuka, a dokaz za to je i sorta Evelina koja če se ove godine prvi put naći u srpskim supermarketima. Izvoz kompanije u ovom sektoru poslovanja iznosio je 7,85 millijuna eura u prva dva kvartala 2017. godine.

Delta Agrar posjeta voćnjaku i farmi dvinja

Stočarstvo u Delta Agraru obuhvaća tov svinja, uzgoj ovaca, proizvodnju ribe i proizvodnju mlijeka. Proizvodnja svinja odvija se na 6 farmi, a plan je da se u 2018. godini proizvede 170.000 tovljenika, što je u rangu najboljih farmi u Danskoj. Također, u lipnju su ostvareni rekordni rezultati iz ovog sektora kada je prosjek na svim farmama iznosio 18,9 prasadi po krmači. Prva ovčarska proizvodnja u okviru Delta Agrara organizirana je na adaptiranoj farmi Vražogrnac ove godine. Iz Francuske je, u prvoj fazi, uvezeno  235 ovaca i 20 ovnova rase Ile de France. Osim objekata s najmodernijim boksevima i mehanizacijom, na farmi je osnovan i suvremen laboratoriji za umjetno osjemenjivanje ovaca. Delta Agrar planira godišnje proizvoditi više od 10.000 janjadi.

Agrodistribucija je sektor kompanije koji se bavi distribucijom poznatih svjetskih brendova sjemena, pesticida, mehanizacije i sustava za navodnjavanje na srpsko tržište. Delta Agrar planira sa svojim strateškim partnerom Pioneer dodatno unaprijedi suradnju dugoročnim ugovorom. Također, u planu je i povećanje obima izvoza soje. U narednoj godini očekuje se proizvodnja i distribucija novih sorti KWS sjemena pšenice, kao i dugoročni ugovori s vodećim svjetskim proizvođačima pesticida Dupont, Bayer, BASF.

Burza Agro Proizvoda jedan je od najznačajnijih sektora poslovanja kompanije. Dugoročni poslovni cilj Delta Agrara u ovom segmentu je da postane najveći izvoznik žitarica s tržišta Srbije. Izvoz sirovina vrši se putem tri luke: Apatin, Novi Sad, Pančevo.

 

 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje