GMO soja u susjedstvu

Sa srpske granice u zadnje dvije godine vraćeno 1000 tona GMO soje

Agrovijesti
Soja Fotografija: Pixabay
Fitosanitarna inspekcija Srbije u kontroli uvoza u posljednje dvije godine otkrila je gotovo 1.000 tona genetski modificirane soje.  U 2018. godini, fitosanitarna inspekcija pregledala je i oko 4.500 hektara zasijanih površina soje. Prisustvo genetski modifiicirane soje utvrđeno je na oko sedam hektara

Fitosanitarna inspekcija Srbije u kontroli uvoza u posljednje dvije godine otkrila je gotovo 1.000 tona genetski modificirane soje.  U 2018. godini, fitosanitarna inspekcija pregledala je i oko 4.500 hektara zasijanih površina soje. Prisustvo genetski modifiicirane soje utvrđeno je na oko sedam hektara 

Legalnim putem GMO soja ne može ući u Srbiju. To pokazuju i podaci Fitosanitarne inspekcije, koja je tijekom 2017. i 2018. godine, na graničnim prijelazima zabranila uvoz gotovo 1.000 tona soje, za koju je posebnim analizama utvrđeno da je GMO. Roba je vraćena pošiljateljima, a kasnije i novac kupcima, jer ugovorne obveze nisu bile ispoštivane, pa je do srpske granice stigla GMO soja, a ne konvencionalna.

Kako kažu u srpskom Ministarstvu poljoprivrede, tijekom 2017. i 2018. godine, uvoznicima “Mikros union”, “Traiding team”, “Raifeissen agrar” i “Delta agrar”, zabranjen je uvoz pošiljki merkantilne soje, kod koje je utvrđeno prisustvo genetske modifikacije.

Tvrtka “Mikros union” je u 2018. zabranjen uvoz soje u količini od skoro 190 tona – navodi se u resornom ministarstvu. 

U listopadu 2017. firmi “Trading team” nije dozvoljen uvoz pošiljke soje u količini od 101 tone. Početkom 2017. godine tvrtka “Raiffeisen agrar” također je zabranjen uvoz merkantilne soje u količini 105 tona, a u prosincu iste te godine, kompaniji “Delta agrar” nije bio dozvoljen uvoz pošiljke od 665,25 tona merkantilne soje. Sva roba vraćena je pošiljatelju.

Kako su srpskim medijima ispričali u kompaniji “Mikros union”, ugovor koji su potpisali sa dobavljačem iz Rumunjske, predviđa isporuku robe sojinog zrna koji nije GMO. Prilikom uvoza kontrolira se svaka pojedinačna isporuka i to je redovna procedura. Analize radi akreditirani laboratorij po službenoj dužnosti, a oni kao uvoznici ne znaju gdje će biti rađeno. Tek po dobivanju rezultata Ministarstvo poljoprivrede izdaje rješenje o zabrani ili dozvoli uvoza.

– U redovnoj proceduri utvrđen je veći postotak kontaminacije robe GMO zrnom – rekli su u “Mikros unionu”. – Zbog toga smo dobili rješenje da se roba vrati prodavatelju iz Rumunjske, što smo mi i uradili.

I u tvrtki  “Trading team” kažu kako su krajem 2017. godine ugovorili kupovinu certificirane konvencionalne soje, ne GMO, od inozemnog dobavljača. Prilikom isporuke, na graničnom prijelazu, inspekcija je utvrdila veći postotak GMO od dozvoljenog pravilnikom, i roba je odbijena. Inozemna kompanija je robu vratila, a ugovor su raskinuli.

– Uvoz soje radimo sa provjerenim multinacionalnim kompanijama, koje posluju po svim međunarodnim propisima, što uključuje i certifikaciju “non GMO” proizvoda – kažu u kompaniji “Delta agrar”. – Svi naši ugovori se odnose na “non GMO” soju i kao takvi su lako provjerljivi. Kontrolu proizvoda rade međunarodne organizacije za provjeru kvalitete. Također, nadležno ministarstvo ima svoju kontrolu prilikom uvoza, tako da nije moguće da “Delta agrar” ili bilo tko drugi uveze proizvod koji nije u skladu sa regulativom. Ukoliko postoji neki stupanj kontaminacije rade se ponovna uzorkovanja, ali je rezultat obvezujući. Ukoliko roba nema sve tražene parametre, ne stavlja se na raspolaganje dobavljaču.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako granični fitosanitarni inspektori kontroliraju svaku pošiljku kukuruza, soje, uljane repice, šećerne repe i proizvoda dobivenih od ovog bilja na prisustvo GMO. Postotak pošiljaka kod kojih se laboratorijskom analizom detektira i identificira genetska modifikacija je jako mali.

U 2018. godini, fitosanitarna inspekcija pregledala je oko 4.500 hektara zasijanih površina soje.  Prisutnost GMO soje je bilo na oko sedam hektara. Fitosanitarna inspekcija kontrolirala je i merkantilnu soju u silosima i mjestima skladištenja. U prethodnom razdoblju uzeto je oko 110 uzoraka, od kojih samo dva nisu bila usuglašena.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje