Vinarstvo

"Sabatina 2018" na Lošinju i Cresu od 15. do 18. studenoga

Agrovijesti
Poljoprivredna zadruga Putniković - vinograd Fotografija: Lolipop agencija
Međunarodni susret vinogradara i vinara "Sabatina 2018" održat će se na Lošinju i Cresu od 15. do 18. studenog, a glavna će tema biti prijedlog novog zakona o vinu, najavljeno je u utorak u Splitu na konferenciji za novinare Zadružnog saveza Dalmacije.

"Glavna tema 'Sabatine 2018' je prijedlog novog zakona o vinu i što će taj zakon donijeti svijetu vinarstva i vinogradarstva. Očekujemo da će se tim zakonom smanjiti administrativne prepreke na putu od grožđa do vina na policama u trgovinama," rekao je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

Govoreći o novostima u prijedlogu zakona o vinu, Ljubenkov je posebice naglasio važnost uvođenja nadzornika koji će doprinijeti boljoj kontroli proizvodnje grožđa i vina.

"Ovaj zakon otvara vrata uvođenju čvršćega nadzora nad manjim proizvođačima, koji sada nisu ni na koji način nadzirani, a sada će se otvoriti mogućnost da nadzornik dođe i provjeri što taj čovjek radi," kazao je Ljubenkov.

On je rekao kako je za natjecateljski dio ovogodišnje Sabatine, koja se održava 28. godinu u nizu, pristiglo 418 uzoraka vina.

Predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije Želimir Bašić je istaknuo kako su ovogodišnji urod i berba grožđa u Dalmaciji bili vrlo uspješni.

"Očekujem kako će iz ovogodišnje berbe vino biti najkvalitetnije u zadnjih desetak godina, a to znači da ćemo piti dobra domaća vina," istaknuo je Bašić.

Na konferenciji za novinare promoviran je i Bašićeva knjiga "Prošlost dalmatinskog vinarstva" u kojoj on na temelju dokumenta predstavlja razvoj i važnost vinogradarstva u Dalmaciji.

"Da nije bilo vinove loze, iseljavanje iz Dalmacije kroz povijest bilo bi još veće," rekao j Bašić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje