Poticaji

SAD pomaže poljoprivrednike zbog štete od trgovinskog rata s 12 milijardi dolara

Agrovijesti
Žetva soje Fotografija: Thinkstock
Američka vlada objavila je da planira s 12 milijardi dolara pomoći američkim poljoprivrednicima koji su pogođeni zaoštravanjem globalnog trgovinskog rata, prije svega kroz subvencije i kupnju neprodanih usjeva.

Američka vlada objavila je da planira s 12 milijardi dolara pomoći američkim poljoprivrednicima koji su pogođeni zaoštravanjem globalnog trgovinskog rata, prije svega kroz subvencije i kupnju neprodanih usjeva.

Pomoć poljoprivrednicima namijenjena je njihovoj zaštiti, jer brojne države podižu carine na američke proizvode kao odgovor na nove carine američkog predsjednika Donalda Trumpa. Carine su razljutile poljoprivrednike, Trumpovo ključno glasačko tijelo.

Trump je u utorak u svom tweetu kazao da su carine, koje je opisao kao „najveće“, namijenjene pritiskanju država da promijene svoje politike prema američkom izvozu. Tijekom svog govora u utorak rekao je kako će poljoprivrednici imati najveću korist od novih trgovinskih sporazuma SAD-a s drugim državama.

No, poljoprivredna industrija, koja kroz izvoz ostvaruje oko 20 posto prihoda, poručuje da predsjednikov pristup globalnoj trgovini šteti potražnji za njihovom robom i uzrokuje dugoročne štete u odnosima s kupcima.

Cijene soje već su pale za više od 15 posto od travnja, kada je Kina, glavni kupac tog poljoprivrednog proizvoda, najavila svoj plan odmazde za uvođenje viših američkih carina na kineski uvoz.

"Poljoprivrednici trebaju stabilna tržišta kako bi planirali budućnost. Pozivamo vladu da poduzme hitne mjere za zaustavljanje trgovinskog rata i vrati se na praksu otvaranja novih tržišta ", izjavio je Brian Kuehl, izvršni direktor udruženja Farmers for Free Trade, koja predstavlja proizvođače svinjetine, uzgajivače kukuruza i druge.

Američko ministarstvo poljoprivrede očekuju gubitke od oko 11 milijardi dolara kao rezultat trgovinskih sporova.

Većina od 12 milijardi dolara izvanrednih olakšica, koje ne treba odobriti Kongres, bit će usmjereno prema izravnim plaćanjima poljoprivrednicima koji proizvode soju, šećernu  trsku, brašno. SAD također planira otkupiti usjeve poput voća i orašastih plodova, distribuirajući ih u banke hrane i druge vladine programe prehrane, a dio novca usmjerit će se i ka jačanju izvoznih napora.

Očekuje se da će prva pomoć poljoprivrednicima biti distribuirana do početka rujna.

Program nije namijenjen produljenju nakon ove godine, navode američki dužnosnici. "To je kratkoročno rješenje koje će predsjedniku Trumpu i njegovoj vladi dati vremena da poradi na dugoročnim trgovinskim ugovorima koji pogoduju poljoprivredi i svim sektorima gospodarstva", rekao je američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje