TRŽIŠTE

SAD uveo carine na uvoz maslina iz Španjolske

Agrovijesti
Masline Fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Američke vlasti uvele su carine na uvoz zrelih maslina iz Španjolske, pozivajući se na preliminarne rezultate istrage prema kojima su ti proizvodi bili subvencionirani pa su oštećeni proizvođači u Kaliforniji.

Striktna provedba američkih trgovinskih propisa i zaštita američkh trgovinskih interesa u fokusu je politike kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodi se u priopćenju ministarstva trgovine.

Tako je od Trumpova ulaska u Bijelu kuću pokrenuto ukupno 77 istraga temeljem sumnje o dampingu odnosno subvencioniranju proizvoda inozemnih proizvođača, što je čak 61 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Aktualne carine na uvoz maslina iz Španjolske uvedene su na temelju prigovora kalifornijskih proizvođača maslina nakon što je preliminarno utvrđeno da su španjolski izvoznici koristili nedopuštene subvencije u rasponu od 2,3 do 7,2 posto.

Američki carinski službenici naplaćivat će carine na uvoz maslina na temelju tih stopa, navodi se iz ministarstva.

U 2016. godini SAD je uvezao zrele španjolske masline u vrijednosti 70,9 milijuna dolara, većinom od proizvođača iz Seville.

"Nastaviti ćemo analizirati sve informacije vezano za ovu preliminarnu odredbu, vodeći računa o američkim radnicima i kompanijama", izjavio je u priopćenju ministar trgovine Wilbur Ross.

Konačna odluka u tom predmetu bit će donesena u svibnju iduće godine.

Ministarstvo trenutno provodi 412 antidampinških i kompenzacijskih mjera u cilju zaštite američkih kompanija, a s obzirom na trgovinske prakse koje službeni Washington smatra nepravednima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje