Proizvodnja začinske paprike

Šafram: Na začinskoj paprici može se zaraditi i do 26.000 kuna po ha

Agrovijesti
Općina Lukač nalazi se na trasi gastroturističkog Puta paprike, Mirko Šafranko i kćer Arijana Šafranko Salihćehajić Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Najveći domaći proizvođač začinske paprike Šafram kreće u sadnju paprike za potrebe perade, a prema izračunima poljoprivrednici na jednom hektaru mogu imati prinos od 20 tona mađarske sorte paprike što im može donijeti prihod od 26.000 kuna po ha.

„Interes kooperanta koji žele za nas proizvoditi ove je godine značajno veći. Imamo pozive i svih dijelova Hrvatske. Budući da već imamo ugovorenu proizvodnju, planiramo u kolovozu, kada krene berba, organizirati edukaciju novih kooperanata na pokusnim poljima u Turanovcu. Namjera nam je iduće godine proširiti kooperaciju kako bi najveći dio paprike dobivali sa hrvatskih polja, kaže Arijana Šafranko Salihćehajić direktorica tvrtke.

Šafram je prošli tjedan nabavio sjeme od svog dugogodišnjeg partnera iz Mađarske, a radi se o sjemenu hibridne sorte Palotás F1 koji su sadili prošle godine na svojoj njivi. U literaturi se spominju prinosi i preko 30 t/ha, a oni su prošle godine dobili 22 tone. Berbu su započeli početkom rujna iako je paprika bila tehnološki zrela već krajem kolovoza.

Ne znam da li je razlog tome dobre vremenske prilike prošle godine ili je i sama sorta ranija, to ćemo tek ustanoviti, kaže direktorica. Možemo garantirati prinose od 20 t /ha i mislim da je to zaista kultura s kojom su kooperanti zadovoljni. Otkupna cijena je 2,60 kn/kg za I klasu začinske paprike, a prema računici, od te cijene otprilike oko 50 posto otpada na troškove. Tu smo računali dijelom i berače jer pretpostavljam da OPG-i imaju svoju radnu snagu, ističe direktorica Šaframa.  

Proizvodnju baziraju na ugovorima s kooperantima jer imaju tek 3,5 ha svoje zemlje, koju koristi uglavnom za eksperimente. „Najbolji "ambasadori" su nam postojeći kooperanti tako da smo ove godine udvostručili ugovorene površine. Interes za ovom začinskom paprikom je velik, mnogi su nam javili da se do sada nisu bavili povrtlarstvom te ćemo organizirati edukaciju za nove kooperante, ističe  Arijana Šafranko Salihćehajić.

Šafram oko  65% potreba za paprikom pokriva na hrvatskom tržištu, a ostalih 35%  od vojvođanskih kooperanata. Trenutačno u Hrvatskoj imaju tridesetak kooperanata.

„Imamo kooperanata koji uzgajaju papriku na pola hektara, a ima i oni koji rade na puno više zemlje, iako većina kooperanata radi na jedan do tri hektara, zaključuje.

Šafram proizvodi 300 tona začinske paprike

Općina Lukač nalazi se na trasi gastroturističkog Puta paprike, tvrtka Šafram
Šafram je vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj koji zapošljava više od 50 ljudi. Nadaleko je poznata njihova začinska slatka i ljuta paprika, a lider su i u pakiranju svih drugih začina – maka, papra, cimeta, sve popularnije kurkume i svih drugih začina, ali  i sušenog voća i povrća. Odnedavno imaju i svoj vlastiti brand „Moj začin“, koji su sami kreirali i koji postaje sve popularniji na tržištu. Vlasnik tvrtke Mirko Šafranko, sada umirovljenik i predsjednik Nadzornog odbora, objašnjava kako proizvode oko 300 tona začinske paprike, dok je drugi proizvod mak koji melju i plasiraju u količini od oko 150 tona.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje