zanimljivost

Šafran bi mogao spasiti Afganistan od opijuma

Agrovijesti
Šafran Fotografija: Thinkstock
Tvrtka Rumi Spice kupuje šafran koji spada među najskuplje začine na svijetu sa cijenom od 2.500 do 30.000 dolara za kilogram, a ovi poduzetnici ga prodaju širom SAD-a

Tri vojnika koji su služili u Afganistanu i jedan civil, osnovali su tvrtku koja ima za cilj pomoći poljoprivrednicima u ovoj zemlji i odvratiti ih od opijuma.  Tvrtka kupuje šafran koji spada među najskuplje začine na svijetu sa cijenom od 2.500 do 30.000 dolara za kilogram, a ovi ga poduzetnici prodaju širom SAD. Iako je šafran jedan od osnovnih sastojaka u indijskoj, marokanskoj i perzijskoj kuhinji, može se pronaći u receptima španjolske i francuske kuhinje.

Kako se 80 posto stanovništva Afganistana bavi poljoprivredom za osnivače tvrtke odgovor što im ponuditi je bio očigledan. Ipak, izazova ne nedostaje - poslovi se sklapaju na riječ, struje potrebne za sušenje šafrana češće nema nego ima, a putevi su posebna priča. 

Šafran je po mišljenu ovih ljudi dobra zamjena za opijum kome poljoprivednici pribjegavaju zbog zarade. 

Tvrtka je počela skromno, ali sada, dvije godine kasnije, ima svoj pogon za preradu u kome radi 75 žena, i surađuju sa 80 poljoprivrednika. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje