Zagrebačka subota u znaku mjehurića

Salona pjenušavih vina u Zagrebu

Agrovijesti
festival pjenušca Fotografija: Agrobiz
Međunarodni salon pjenušavih vina održao se u društvu ponajboljih proizvođača pjenušavih vina Hrvatske i  Slovenije i mnogo zainteresiranih ljubitelja pjenušaca

Nakon 20 godina uspješnih slovenskih priredbi, Radostne prireditve s velikim su uspjehom organizirale 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U hotelu Dubrovnik okupilo se 40 slovenskih i hrvatskih proizvođača pjenušaca uz nekoliko zanimljivih pjenušaca iz Italije te pjenušavih vina Francuske i Španjolske velikog hrvatskog distributera Vivat finih vina.

Salon se održao uz potporu Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, SLO-CRO Poslovnog kluba i Turističke zajednice Zagrebačke županije.  

Izvrsnu posjećenost Salona pojačali su i brojni  predstavnici medija s  više od 60 akreditiranih novinara. Salon je posjetilo više od 500 posjetitelja koji su imali prigode u 5 sati Salona kušati oko 100 etiketa pjenušavih vina. Bio je to, kako su rekli posjetitelji  “pravi raj za istinske ljubitelje pjenušaca jer Zagrebu je doista nedostajao jedan ovakav događaj”.

Na Salonu su podijeljena priznanja najbolje ocijenjenim vinima na Zagrebačkom salonu :  

U kategoriji bijelih pjenušavih vina:

- 1. mjesto: 87,80 bodova - Istenič, Prestige, 2011

- 2. mjesto: 87,00 bodova - Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010

- 3. mjesto: 85,80 bodova - Kos, Anita, 2013

U kategoriji ružičastih pjenušavih vina:

- 1. mjesto: 87,80 bodova - Čarga | Since 1767, Donna Regina Rosé, 2013

- 2. mjesto: 87,00 bodova - Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014

- 3. mjesto: 86,80 bodova - Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013

Najviše ocijenjeno hrvatsko pjenušavo vino bio je s 87,00 bodova - Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010.

Tijekom Salona održane su dvije radionice. “Susret Hrvatske i Slovenije” predstavio je na slijepom kušanju tri top hrvatska i slovenska vina nakon ocjenjivanja 3.2. u Ljubljani uz moderatore Ivanu Valić, enologinju i sommelierku i Jožu Rozmana, sommeliera i publicist.

Na “Susretu Champagne i Franciacorte” posjetitelji su uživali u ponajboljim francuskim i talijanskim pjenušavim vinima uz jedno iznenađenje - prosecco privatne kolekcije Cartizze vinarije Bisol.  

Tjedan zaokružuje i 4. Salon pjenušavih vina u Ljubljani, u petak 17. veljače 2017. na kojemu se, uz slovenske očekuju i  neki hrvatski pjenušci, među kojim istarski Cattunar i  pobjednički – istarski Misal i međimurski Sibon. Na ljubljanskom Salonu će se predstaviti 38 vinarija -  proizvođača pjenušaca i održat će se  dvije radionice:  “Susret Slovenije i Hrvatske” i “Ružičasti mjehurići za mlade”.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje