U Svetom Martinu se održava 4. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća

Samodostatnost proizvodnje povrća u RH na razini 65%

Agrovijesti
U Svetom Martinu se održava 4. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede/Agrobiz Pogledajte galeriju
Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi napokon je od ove godine u provedbi, prvi pomaci u regulaciji tržišta su vidljivi. Na razini EU očekuje se donošenje pravnog okvira u ovom području u prvoj polovici 2019. Ministarstvo poljoprivrede i provedbeno tijelo analizirat će kontinuirano provedbu zakona

U Sv. Martinu na Muri započeo je s radom 4. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća koji traje tri dana. Organizatori skupa su Gospodarski list i Hrvatsko društvo agrarnih novinara. U sklopu bogatog programa sudionici i gosti imat će prilike slušati i raspravljati o stručnim temama iz povrtlarstva, a tvrtke iz agro-biznisa pripremile su i bogat izložbeni program. 

Skup je u ime pokrovitelja otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak, koji je ujedno bio i jedan od panelista okruglog stola o provedbi Zakona o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. 

Tom prilikom je naglasio kako se resorno ministarstvo suočava s aktualnom problematikom u agraru te aktivno djeluje u svim sektorima, pa i u sektoru voća i povrća kako bi dugoročno, zajedno s poljoprivrednicima, osigurali pozitivne trendove u ovoj intenzivnoj proizvodnji. Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi napokon je od ove godine u provedbi, prvi pomaci u regulaciji tržišta su vidljivi. Na razini EU očekuje se donošenje pravnog okvira u ovom području u prvoj polovici 2019. Ministarstvo poljoprivrede i provedbeno tijelo analizirat će kontinuirano provedbu zakona. Majdak je također pozvao na nužno poslovno udruživanje u proizvođače organizacije u sektoru povrća te najavio kako resorno ministarstvo, zajedno s institucijama i poljoprivrednicima osmišljava prepoznatljivo označavanje i brendiranje hrvatskih proizvoda od voća i povrća. 

Pozdravio je i pozitivan zaokret u poslovanju tvrtke Podravka i orijentaciju na domaće proizvođače, OPG-ove i zadruge. Skup su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, a uz pozdravnu riječ na panelu su sudjelovali i predsjednik HPK Mladen Jakopović i predsjednik Saveza zajednice udruge hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić, predstavnik Podravke Zdravko Dimač te predstavnica poslovnog sektora Zvjezdana Blažić. 

Hrvoje Gregurić je također naglasio potrebu za udruživanjem u ovom sektoru, pozdravio donošenje zakona, ali i istaknuo kako još uvijek povrtlari nailaze na probleme prilikom plasmana proizvođača tržište, iako se rokovi plaćanja ipak poštuju u najvećoj mjeri. 
Zdravko Dimač naglasio je kako je aktualno poslovno politika Podravke u sto kraćem razdoblju zadovoljite svoje sirovinske potrebe iz hrvatske proizvodnje voća i povrća te kako nude kvalitetne ugovore te poslovne aranžmane svojim kooperantima.

Osim domaćih znanstvenika i stručnjaka, skup okuplja i goste iz desetak zemalja u okruženju koji će podijeliti svoja iskustva sa sudionicima.

Zvjezdana Blažić istaknula je kako je samodostatnost proizvodnje povrća u RH na razini 65%, a u posljednje dvije godine proizvodnja svih kultura povrća održava na tom postotku, što uključuje i razinu proizvodnje rajčice i krastavaca dok smo blizu samodostatnosti u proizvodnji kupusa (99%).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje