Urbana poljoprivreda

Samoodržive plutajuće farme hit u New Yorku

Agrovijesti
Samoodržive plutajuće farme hit u New Yorku Fotografija: Agronews
Za izgradnju ove plutajuće farme upotrebljeno je oko 50 tona zemlje, 10 tona šljunka i 15 tona vulkanskog kamenja. Farma se kreće oko New Yorka  te se tijekom ljeta zaustavlja na različitim lokacijama, tako da je oaza i prostor za edukaciju dostupan svima

Brod Swale je plutajuće izobilje hrane koje se nalazi u New Yorku i koje služi kao model po kojem zainteresirani uče o tome koliko je važna održivost i sposobnost upravljanja resursima. Nije sve što pluta jestivo, ali brod koji na svojim leđima nosi malu farmu ima i sustav za filtriranje vode, može poslužiti kao svjetli primjer urbane poljoprivrede.

Ova plutajuća farma uči djecu, ali i odrasle, o tome šta je to "samodostatnost" i "samoodrživost", budući da paluba služi za uzgajanje hrane i ljekovitog bilja, a tu su i stabla zbog kojih ovaj ekosistem i nazivaju "plutajućom šumom hrane." Na brodu se nalazi oko 500 biljnih vrsta, a na oko 465 kvadratnih metara površine. Najčešći posjetitelji su djeca iz grada koja na brod dolaze kako bi naučila više o biljkama i vrtlaranju, ali i o alternativnim rješenjima za dolazak do čiste vode.

Članovi organizacije "Swale" kažu da je Bronx "prehrambena pustinja", pa zato ljudi moraju osmisliti kreativne načine pomoću kojih će lokalno stanovništvo moći na održiv način uzgajati vlastitu hranu. Kada građani saznaju da mogu nešto ubrati i da je to besplatno, prva su šokirani, a onda pitaju šta mogu ubrati i za što te plodove mogu koristiti, odnosno kako da ih jedu. Kada početno iznenađenje prođe, oni počinju da se sjećaju da te biljke svakodnevno konzumiraju, primjerice sa mozzarelom.

Za izgradnju ove plutajuće farme upotrebljeno je oko 50 tona zemlje, 10 tona šljunka i 15 tona vulkanskog kamenja. Farma se kreće oko New Yorka  te se tijekom ljeta zaustavlja na različitim lokacijama, tako da je oaza i prostor za edukaciju dostupan svima.

Iako na prvi pogled izgleda kao neko od rješenja u slučaju apokalipse i navale zombi hordi, ova plutajuća bašća mogla bi poslužiti kao model za slične ekosustave širom svijeta, a naročito u gradovima koji se nalaze na obalama velikih rijeka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje