Otvoren 13. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

Šampion sajma Pršutarna selo Mekiši

Agrovijesti
ISAP 2019 Fotografija: Općina Tinjan
Rezanjem jedne fete, i pod motom "Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta", službeno je otvoren trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, koji će trajati do nedjelje 20. listopada.

Na ovoj vrhunskoj i međunarodno priznatoj gastro manifestaciji ove se godine predstavlja pedesetak izlagača pršuta iz  Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, dok je zemlja partner Crna Gora, s kojom Općina Tinjan blisko surađuje te razmjenjuje dragocjena iskustva. Svi ovi izlagači, vrsni majstori svog zanata, na stol su stavili najbolje iz svoje ponude, pokazavši tako razlike u finesama spravljanja pršuta, kralja delicija. No samo je jedan šampion sajma, a ove je godinu tu laskavu titulu dobila istarska Pršutarna selo Mekiši.

ISAP 2019

Stručna komisija, koju čine senzorni analitičari pršuta, članovi  Udruge senzornih analitičara pršuta – GUSTUS, birala je najbolje i u pojedinačnim kategorijama, a ocijenjena su ukupno 43 pršuta. Pa je tako u kategoriji "Istarski pršut" pobjedu i šampionsku medalju također odnijela Pršutarna selo Mekiši, vlasnik Moreno Mekiš. U kategoriji "Dalmatinski pršut" šampion je onaj proizvođača Smjeli iz Dugopolja, dok je u kategoriji "Drniški pršut" titulu šampiona zaslužio proizvođač Drniške delicije Maran. Također su se ocjenjivale kategorije "Krčki pršut", "Nedimljeni pršut bez kože", "Nedimljeni pršut s kožom" i "Dimljeni pršut".

Na otvorenju su bili prisutni i pomoćnik ministrice poljoprivrede, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, Ezio Pinzan. ISAP je ugostio i ministra turizma Garija Capellija koji je istaknuo da Ministarstvo turizma podupire tinjanske projekte te su u tu svrhu odobrili 900.000 kuna za uređenje Kuće pršuta.

ISAP 2019

"Nema turizma bez gastronomije, kao ni gastronomije bez pršuta. Kalmaj se i poji fetu pršuta, vidio sam majice na kojima to piše. Pa pojmo, pojisti fetu pršuta i krenimo u sajam", rekao je na otvorenju ministar Capelli.

Svim uzvanicima, gostima i posjetiteljima obratio se i Goran Hrvatin, načelnik Općine Tinjan: "Ovo je trinaesti po redu ISAP, i brojka trinaest za nas je sretna. Ona svjedoči činjenici da smo proteklih godina, uz mnogo truda i zalaganja, ali i sudjelovanje svih vas, Internacionalni sajam pršuta podigli na razinu međunarodno poznate manifestacije, a ujedno smo ogledni primjer turističke ponude u srcu Istre, van ljetne sezone.  Slobodno možemo reći da Tinjan 365 dana u godini živi i diše za to da s ponosom nosi naziv općine pršuta te da uvijek na nove načine opravdava taj epitet ".

ISAP 2019

U vrijeme ove manifestacije, svake godine 25.000 ljudi posjeti Tinjan. Dodajmo još da je specifičnost istarskog pršut da se suši bez dima, kože i potkožnog masnog tkiva. Vrijeme sušenja je najmanje godinu dana, i struktura pravog istarskog pršuta mora biti takva da se topi u ustima. U pripremi se koriste sol, papar, češnjak te aromatično mediteransko bilje. Retro okus na nepcima mora dati notu lješnjaka ili badema, a nju se osjeti tako da se kod gutanja zalogaja pršuta začepi nos. Na taj način svatko može provjeriti je li riječ o pravom, izvornom istarskom pršutu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje