Novi trendovi u ishrani

Šansa za ulaganje i novi izvor zarade za poljoprivrednike

Agrovijesti
Deklaracija, tablice, prehrana Fotografija: Thinkstock
Ova lista sastavljena je na temelju mišljenja preko 5000 stručnjaka za prehranu i prehrambenu industriju. Stručnjaci su ispitivani o navikama i sklonostima potrošača, kako bi se odredili trendovi u prehrani koji će biti aktualni u ovoj godini. Lista ovih trendova može biti zanimljiva za poljoprivredne proizvođače, u smislu da se na temelju njih mogu pojaviti nove ideje za uzgoj nekih novih kultura ili za drugačiju preradu kultura koje se već uzgajaju.

Svaka nova godina sa sobom donese i neke nove trendove u različitim sektorima života. Tako je i sa hranom. Stručnjaci prehrambene industrije sastavili su listu od 10 prehrambenih trendova koji će biti aktualni u 2019. godini.

Ova lista sastavljena je na temelju mišljenja preko 5000 stručnjaka za prehranu i prehrambenu industriju. Stručnjaci su ispitivani o navikama i sklonostima potrošača, kako bi se odredili trendovi u prehrani koji će biti aktualni u ovoj godini.

Lista ovih trendova može biti zanimljiva za poljoprivredne proizvođače, u smislu da se na temelju njih mogu pojaviti nove ideje za uzgoj nekih novih kultura ili za drugačiju preradu kultura koje se već uzgajaju.

 

1. Maslac od sjemenki biljaka

Maslac

Uzgoj kikirikija je lak i jednostavan, a kikiriki se često koristi u ishrani i to na različite načine. Jedan od možda najpopularnijih načina je puter od kikirikija. U 2019. godini alternativa puteru od kikirikija mogao bi biti maslac od badema ili oraha.

Kako stručnjaci predviđaju sjemenke će u budućnosti biti sve popularnije. Na ovaj način mogu se prerađivati i sjemenje od bundeve ili suncokreta, što bi naročito bilo pogodno za potrošače koji primjeric imaju alergiju na orah. Eto još jednog prijedloga o potencijalnom biznisu sa suncokretom ili bundevama. 

 

2. Kanabis

OPG Jože Želećnjak koji se bavi uzgojem industrijske konoplje, suncokreta, lana, tikve, heljde, prosa, pira, psenice, kukuruza, zobi, jecma i ima proizvodnja ulja, integralnog brasna i kase

Stručnjaci prognoziraju da će se od ove godine kanabis sve više pojavljivati i u namirnicama kao što su kava, kokteli, maslinovo ulje, ali i jogurti, juhe i preljevi za salatu. Kako ističu, kanabis će zbog svojih svojstava imati sve više utjecaja u sektoru  zdravlja i ishrane. Ovakav trend svakako zahtjeva novu zakonsku regulativu.

 

3. Lutein

Proizvodnja špinata

 

Namirnice sa luteinom, poput kelja, brokule, špinata, bundeve i graška, bit će sve popularnije u 2019. godini. Lutein je jako bitan za zdravlje očiju, a neka novija istraživanja povezuju lutein i sa kognitivnim funkcijama i zdravljem mozga.

 

 

 

 

 

4. Zdrave grickalice

Orasi

Stručnjaci iz sektora prehrambene industrije za 2019. godinu predviđaju takozvane zdrave grickalice. Zdrave grickalice mogu biti napravljene od orašastih plodova, kokosa, cijelih žitarica, ali i voća i povrća. Jedna takva zdrava grickalica koja će vjerojatno biti sve popularnija je i čips od jabuka.

 

 

 

 

5. Krumpir

Krumpiri

Iako se zdrave grickalice pojavljuju kao alternativa nešto manje zdravom čipsu, krumpir će i dalje biti popularan i u ovoj godini. Mnogi krumpir jednostavno vole, zato što je lako probavljiv i bogat hranljivim sastojcima. Ipak, masni i prženi krompir, upozoravaju stručnjaci, ne spada u ono što će biti popularno u 2019. godini.

 

 

 

6. Gljive

Gljive

Istraživanja o dobrobiti konzumiranja gljiva su sve češća. Gljive jačaju imunološki sustav, reguliraju razinu šećera u krvi, utječu na zdravlje jetre i mozga, zdravlje dišnih kanala i hormonsku ravnotežu. Gljive mogu utjecati i na podizanje razine energije.

Zbog svih ovih razloga u prehrambenoj industriji se sve češće pojavljuju proizvodi od gljiva ili oni koji sadrže gljive. Tako su se, na primjer, na tržištu prnedavno pojavili različiti namazi od gljiva. Razmislite o ovom trendu, i primjerice uzgoju šampinjona.

 

 

7. Obogaćena voda

Voda

U zadnje vrijeme u svijetu je, primjerice, sve popularnija kokosova voda. Potrošači pronalaze različite metode hidratacije, kako bi preko vode unijeli što više minerala i vitamina u svoj organizam. Stručnjaci predviđaju da će u ovu svrhu biti sve popularnija javorova voda, voda od kaktusa, ali i voda od krastavca.

 

 

 

8. Razmišljanje o sastojcima

Deklaracije

Kao jedan od novih trendova kod potrošača prehrambene industrije, stručnjaci navode i razmišljanje o sastojcima. Naime, neka istraživanja tržišta pokazuju da potrošači hrane sve rijeđe razmišljaju o broju kalorija, a sve više o kvaliteti i podrijetlu namirnica koje unose. Dakle, ljudima je sve više bitno koliko je ono što jedu zdravo.

Zbog ovoga, potrošači će sve više obraćati pažnju na kvalitetu i podrijetlo namirnica, pa će i proizvođači hrane na deklaracijama i u promociji morati biti sve transparentniji. Ovaj trend predstavlja potencijal za povećanje i populariziranje ekološke proizvodnje.

 

9. Šećer

Šećer

Transparentni šećeri u namirnicama poput mliječne čokolade ili nekog drugog slatkiša se ne dovode u pitanje. Svi znamo da ih u ovakvim proizvodima ima. Međutim, potrošači su sve zabrinutiji zbog velikih količina šećera koje se nalaze tamo gdje ih ne očekujemo, kao primjerice u kruhu, nekim začinima, ili sosu od rajčice.

Ovakva praksa morat će se mijenjati.

 

 

 

10. Održivi izbori

Doniranje-lobiranje

Ljudi su na globalnoj razini sve više svjesni posljedica i štetnosti koje njihovo ponašanje ima na za okoliš. Ovakav trend nastavit će rasti i u 2019. godini. Prema podacima američke organizacije Food Network, svjesni problema sa otpadom, potrošači će u budućnosti pokušati smanjiti bacanje hrane, tako što će planirati obroke i pravilno skladištiti hranu, kako bi ona trajala duže.

Razmislite o ovim trendovima. Možda se upravo u nečemu od ovoga što će kod potrošača biti aktualno u nekom idućem razdoblju krije potencijal za novu preradu, proizvodnju i zaradu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje