Gastronomija

Sarajevski ćevap visoko pozicioniran na listi Taste Atlasa

Agrovijesti
Ćevapi Fotografija: Petar Glebov/PIXSELL
Jednu poziciju iza ćevapa je tradicionalno tajlandsko kuhano jelo Thai Curry, a zanimljivo je da su se ćevapi bolje pozicionirali od sušija i meksičke Enchilade.

Bosanski ćevap našao se visoko na listi Taste Atlasa, među sto najboljih jela na svijetu prema raznim kriterijima. Bosanski ćevap je ocjenjen sa 4,2 od mogućih pet zvezdica.

Najbolji ćevapi su u Ćevabdžinici Željo u Sarajevu, prenio je sarajevski portal Dnevnik.

Titulu najboljeg jela osvojila je Kripsi Pata ili hrskava svinjska noga koja je popularno jelo na Filipinima.

Talijanske lazanje bolongeze, omiljeno jelo širom svijeta, su na drugoj poziciji.

Treću poziciju zauzeo je Karpačo, glavno brazilsko jelo, odnosno ovčetina ili govedina pečena na ražnju.

Potom slijede japansko jelo Hakata Remen, filipinski Lećon i Kare-Kare, talijanska Pica Napolitana, talijanska tjestenina, tajlandska jela Pad Thai i Tom Yum, kineska pečena patka…

Jednu poziciju iza ćevapa je tradicionalno tajlandsko kuhano jelo Thai Curry, a zanimljivo je da su se ćevapi bolje pozicionirali od sušija i meksičke Enchilade.

Taste Atlas kreirao je i interaktivnu mapu sa stotinu najboljih jela na svijetu na kojoj je moguće dobiti više informacija o svakom jelu, ali i ocjeniti ga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje