UDARAC SLOBODNOJ TRGOVINI

Šarović: Odluka Kosova da poveća carine na proizvode iz BiH se ne može tolerirati

Agrovijesti
EU - BiH zastave Fotografija: Thinkstock
Vlada Kosova je početkom tjedna donijela odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mjera podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a podrijetlom su iz Srbije i BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Klix.ba kako odluka Kosova o povećanju carina za 10 posto na sve uvezene proizvode iz BiH predstavlja presedan i da se ne može tolerirati.

Vlada Kosova je početkom tjedna donijela odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mjera podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a podrijetlom su iz Srbije i BiH.

Šarović ističe kako je odluka Vlade Kosova u potpunosti suprotna osnovnim načelima trgovine u okviru CEFTA-e i nije utemeljena. 

"Iako nemamo sve detalje odluke Vlade u Prištini, mi smo kao Ministarstvo dobili pisanu odluku. Ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je riječ o regionalnom CEFTA sporazumu", kazao je on i dodao da taksa od 10 posto na sve proizvode iz BiH direktno udara u temlje osnovnih načela slobodne trgovine u okviru CEFTA. 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je obavijestilo Europsku komisiju, a Šarović za Klix.ba kaže da će se preispitati prisustvo delegacije BiH na idućem CEFTA sastanku.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ovu je mjeru obrazložio kao zaštitnu za kosovsko gospodarstvo.  

Šarović ističe da Kosovo ne obavještava kada poduzima ovakve mjere, iako bi trebalo obaviti konsultacije s drugom stranom.

"Oni to izbjegavaju. To je jedna vrsta neodgovornog ponašanja jedne strane u okviru zone slobodne trgovine. Oni su ovom mjerom ozbiljno uzdrmali osnovne principe i nužna je hitna reakcija, ne samo kroz izjave, već i poduzimanjem mjera prema Kosovu. Ovakvo ponašanje se ne može tolerirati. Europska unija kao autoritet ima u ovom trenutku najveće šanse da pozove Kosovo da se vrate u okvire CEFTA-e", smatra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ista sudbina pogodila je i Srbiju, zbog čega je Beograd donio odluku o prekidu dijaloga s Prištinom.

"Odluka Prištine suprotna je važećim propisima i sporazumima i CEFTA sporazumu, a njezine posljedice nanose štetu svim nacionalnostima na Kosovu. Nužan preduvjet za nastavak briselskog dijaloga je trenutno ukidanje te štetan i protupravne odluke", poručio je direktor ureda srbijanske vlade za Kosova Marko Đurić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje