Suradnja

Šarović: Pitanje izvoza voća i povrća u Rusiju može se smatrati riješenim

Agrovijesti
Kontrola mesa Fotografija: Thinkstock
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u Sarajevu da se pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju može smatrati konačno riješenim.

“Ruska strana je pozitivno odgovorila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i očekujemo da ta zabrana bude ukinuta u nekoliko dana. Ponudili su Ministarstvu da se potpiše protokol o suradnji u kojem ćemo definirati određena pitanja. Mi smo pristali na to i već danas u Vijeću ministara BiH pokrenućemo tu procuduru i vjerujem da potpisivanje protokola neće usporiti skidanje ove privremene zabrane, te smatram da je to jedna od dobrih vijesti”, istakao je Šarović u četvrtak 22. rujna, donosi Federalna novinska agencija FENA.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba Roselkoznadzor početkom kolovoza je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Potom je odobren dolazak ruske inspekcije u obilazak proizvođača i pogona u kojima se skladišti voće i povrće, a koji su u BiH boravili od 17. do 20. kolovoza.

Trenutno u BiH, već desetak dana borave predstavnici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji obilaze domaće tvrtke koje su se kandidirale za izvoz svojih proizvoda, među kojima su mljekari i tvrtke iz mesne industrije.

“Kada je riječ o izvozu mesa vidjet ćemo kakav će biti njihov izvještaj, a oni sutra završavaju posjetu. Oni proučavati sustav u BiH, da li je osposobljen upravljački lanac, dakle veterinarski sektor, laboratoriji i da li to zadovoljava ruske standarde. Također, kontroliraju tvrtke da bi utvrdili kakvi su njihovi kapaciteti i da li su tako organizirani da zadovolje ruske standarde. Očekujem njihov završni izvještaj i nakon toga ćemo vidjeti tko je prošao. Nadam se da će ih proći popriličan broj”, izjavio je Šarović.

Naveo je također da će vrlo brzo biti upućen službeni poziv inspekciji Ureda EU za hranu i veterinarstvstvo iz Dublina da dođu u BiH i obave kontrolu, odnosno preglede funkcioniranja državnog sistema kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, da bi se mogla izvoziti piletina na tržište EU.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje