Borba za odlazak u Keniju

Saša Višak i Zoran Piskač najbolji hrvatski orači

Agrovijesti
14. Natjecanje u oranju RH i 5. Natjecanje u oranju konjima RH Fotografija: Morana Begač Pogledajte galeriju
U subotu, 27. kolovoza 2016. 31 orač iz 16 županija odmjerili su snage na 14. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske.

Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija zauzela prvo mjesto.

REZULTATI

Plug ravnjak

1.mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija

2. mjesto Radivoj Rekić, Virovitičko-podravska županija

3. mjesto Željko Krapec, Bjelovarsko-bilogorska županija

Plug premetnjak

1.mjesto Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija

2.mjesto Zoran Radiček, Koprivničko-križevačka županija

3.mjesto Hrvoje Matijaško, Virovitičko-podravska županija

14. Natjecanje u oranju RH i 5. Natjecanje u oranju konjima RH

Ekipno

1.mjesto Koprivničko-križevačka županija

2.mjesto Bjelovarsko-bilogorska županija

3.mjesto Virovitičko-podravska županija

 

Izvan konkurencije revijalno su uz hrvatske orače, orali i njihove kolege iz Republike Slovenije, a natjecanje je popratio i češki član Svjetske oračke organizacije.

Natjecanja se održavaju u organizaciji Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), grada Velike Gorice i Business Parka Meridian 16, uz suorganizaciju Savjetodavne službe, Turističke zajednice Velike Gorice, VG Komunalca i LAG-a Zrinska Gora - Turopolje, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

U sklopu manifestacije održava se i izložba poljoprivredne mehanizacije i Gospodarski sajam na kojem se predstavlja 13 županija, 26 OPG-a, kućnih radinosti, obrta i tvrtki, te 12 izlagača na tlu.  

Domaćin ovogodišnjih natjecanja je Zagrebačka županija, a pobjednici Saša Višak i Zoran Piskač sudjelovat će na 64. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se 2017. godine održati u Keniji.

Josip Jukić najbolje orao konjima

Na 5. Natjecanju u oranju u konjima Republike Hrvatske sudjelovalo je šest natjecatelja, od kojih je titulu najboljeg ponio Josip Jukić, drugoplasirani bio je Mirko Majsec, a trećeplasirani Jure Capan.

14. Natjecanje u oranju RH i 5. Natjecanje u oranju konjima RH

Izvan konkurencije, revijalno je tradicijski orano volovima boškarinima koje je predstavio Aldo Štifanić iz Istarske županije.

Drugog dana programa, u nedjelju 28. kolovoza, održati će se dva dodatna i zanimljiva natjecanja. Po prvi puta će se u sklopu glavnog događaja organizirati vuča klada konjima. Gledatelji će imati priliku vidjeti rad i ljepotu tradicije u šlajsu – vuči trupaca konjima.

U popodnevnim satima, žene će pokazati svoje umijeće vožnje traktora.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje